Amerikai hírszerzés: Az elakadó orosz invázió további nukleáris fenyegetőzésre késztetheti Putyint

háború
2022 március 18., 00:09
comments 4

Új értékelést adott ki a Pentagon Védelmi Hírszerző Ügynöksége (Defense Intelligence Agency) a háború elmúlt napjainak tapasztalati és beszerzett információk alapján.

A testület jelentése azzal számol, hogy Vlagyimir Putyin elnök várhatóan újra, és egyre hangosabban azzal fenyegetőzik majd azzal, hogy nukleáris fegyvereket vet be a Nyugat ellen, ha az orosz invázióval szembeni kemény ukrán ellenállás tovább folytatódik. Az oka ennek elsősorban az, hogy az orosz szárazföldi műveletek elakadtak; csütörtökön nyugati katonai hírszerzők már arról tudósítottak: elképzelhető, hogy meg sem kísérlik megostromolni Kijevet.

A Pentagon egyik magas rangú tisztviselője csütörtökön újságírók előtt azt mondta, hogy - miközben az oroszok közel 1000 nagy hatótávolságú rakétát kilőttek már -, az invázió megtorpant.

„Egyes ukrán területek elhúzódó megszállása azzal fenyeget, hogy miközben az orosz katonai munkaerő folyamatosan fogyatkozik, fegyverarzenálja amortizálódik, a gazdasági szankciók és az azzal járó tartós gazdasági depresszió diplomáciai elszigeteltségbe taszítja Oroszországot" - foglalta össze a tapasztaltokat Scott Berrier altábornagy, a Védelmi Hírszerző Ügynökség igazgatója a globális biztonsági kockázatokról szóló összefoglalójában.

Ukrajna dacossága és a gazdasági szankciók kombinációja veszélyezteti Oroszország képességét arra, hogy precíziós fegyverekkel és lőszerekkel lássa el hagyományos katonai erőit, és ahogy ez a folyamat halad előre, mondja Berrier:

„Oroszország valószínűleg egyre inkább nukleáris elrettentő erejére fog támaszkodni, hogy jelezze a Nyugatnak, és erőt sugározzon sajátjai felé”.

A Pentagon ügynökségének értékelése Joe Biden elnök és Hszi Csin-ping kínai elnök péntekre tervezett telefonbeszélgetésének előestéjén hangzott el. És bár az amerikai tisztviselők nehezen igazodnak el Kína álláspontját illetően a háborúval kapcsolatban, a Bloomberg azt írja, hogy

Biden Hszi segítségét fogja kérni, hogy növelje a nyomást Moszkvára a háború befejezése érdekében.Putyin már korábban - az invázió első napjaiban - bejelentette, hogy magasabb készültségi fokozatba helyezte Oroszország nukleáris arzenálját. Berrier csütörtökön arról beszélt, hogy az elmúlt két hét fejleményei abba az irányba tolhatják az orosz elnököt, hogy

„...agresszívebb akciókat hajtson végre, nemcsak magában Ukrajnában, hanem szélesebb körben is a Nyugattal való vélt konfrontációjában.”

Az altábornagy szerint Oroszország fő motivációja az lehet, hogy helyreállítsa presztízsét, és elrettentse ellenfeleit. Putyin nem tett le arról, hogy befolyási övezetté tegye Ukrajnát, és a volt Szovjetunió más államait - sőt, Berrier szerint Moszkva „eltökéltnek tűnik”, és addig nyomul előre, amíg az ukrán kormány nem hajlandó teljesíteni követeléseit.

Az amerikai hírszerzés szerint Putyin februári parancsa, amivel az orosz nukleáris erőket készenlétbe helyezte, „fokozott előkészületekre utal, amik célja, hogy biztosítsák a gyors átmenetet egy magasabb készültségi fokozatba, ha a helyzet úgy kívánja”.

Berrier ezzel együtt nem zárja ki, hogy Moszkva azért is fenyegetőzik taktikai nukleáris fegyverek bevetésével, hogy olyan tárgyalási helyzetet teremtsen, ami „a konfliktus Oroszország számára kedvező feltételekkel történő befejezését eredményezheti, vagy más résztvevőket visszatarthat attól, hogy belépjenek a konfliktusba”.

A hagyományos erőkkel kapcsolatban Berrier egyértelműen kijelentette, hogy Putyin korábbi dicsekvései a hadserege fejlettségét illetően nem bizonyultak megalapozottnak. (Bloomberg)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.