Háromezer vasúti helyjegyet fizet a főváros a menekülteknek

háború
2022 március 18., 08:40

„Az elmúlt napokban a budapesti pályaudvarokon egyre több olyan Ukrajnából menekülttel találkozni, akik nem tudnak az elvileg ingyenes vasúti jeggyel élni. Ennek oka, hogy a továbbutazók számára pénzbe kerül a helyjegy, amelyhez forintra van szükségük. Információink szerint Budapesten az ukrán hrivnyát napok óta nem lehet átváltani, illetve egyre több menekült nem tud a bankkártyájával fizetni. Az eddig tapasztaltok szerint civil szervezetek, önkéntesek állnak a nemzetközi jegypénztárnál, és fizetnek a menekültek »ingyenes« jegyéért” - írja posztjában Karácsony Gergely főpolgármester.

photo_camera Önkéntes segítők a Nyugati pályaudvaron Fotó: Halász Júlia

Ezért a Fővárosi Önkormányzat háromezer helyjegy árát adja a pályaudvaron jelenlevő civil szervezeteknek, amelyek „most is anyagi hozzájárulásukkal segítik az ukrajnai menekültek tovább utazását”.

„Reményeink szerint az az idő, amíg a Fővárosi Önkormányzat által biztosított helyjegyek elfogynak elegendő arra, hogy a kormány módosítsa a jogszabályokat úgy, hogy valóban ingyenes legyen a vasúti közlekedés a menekülteknek. Szerintünk az adományokat ne a MÁV kapja meg, ne ÁFA bevétel legyen belőle a kormánynak, hanem olyan helyen hasznosuljon, ahol leginkább szükség van erre” - írja Karácsony.

Nemrég videót forgattunk a menekülteket fogadó önkéntesekről, és néhányukat portrécikkben is bemutattuk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt