Háromezer vasúti helyjegyet fizet a főváros a menekülteknek

háború
2022 március 18., 08:40

„Az elmúlt napokban a budapesti pályaudvarokon egyre több olyan Ukrajnából menekülttel találkozni, akik nem tudnak az elvileg ingyenes vasúti jeggyel élni. Ennek oka, hogy a továbbutazók számára pénzbe kerül a helyjegy, amelyhez forintra van szükségük. Információink szerint Budapesten az ukrán hrivnyát napok óta nem lehet átváltani, illetve egyre több menekült nem tud a bankkártyájával fizetni. Az eddig tapasztaltok szerint civil szervezetek, önkéntesek állnak a nemzetközi jegypénztárnál, és fizetnek a menekültek »ingyenes« jegyéért” - írja posztjában Karácsony Gergely főpolgármester.

photo_camera Önkéntes segítők a Nyugati pályaudvaron Fotó: Halász Júlia

Ezért a Fővárosi Önkormányzat háromezer helyjegy árát adja a pályaudvaron jelenlevő civil szervezeteknek, amelyek „most is anyagi hozzájárulásukkal segítik az ukrajnai menekültek tovább utazását”.

„Reményeink szerint az az idő, amíg a Fővárosi Önkormányzat által biztosított helyjegyek elfogynak elegendő arra, hogy a kormány módosítsa a jogszabályokat úgy, hogy valóban ingyenes legyen a vasúti közlekedés a menekülteknek. Szerintünk az adományokat ne a MÁV kapja meg, ne ÁFA bevétel legyen belőle a kormánynak, hanem olyan helyen hasznosuljon, ahol leginkább szükség van erre” - írja Karácsony.

Nemrég videót forgattunk a menekülteket fogadó önkéntesekről, és néhányukat portrécikkben is bemutattuk.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.