Az ukrán hírszerzés szerint az orosz elit egy befolyásos csoportja Putyin kiiktatására készül

háború
2022 március 20., 22:51
comments 25

Facebook-oldalán osztotta meg a hírt az ukrán védelmi minisztérium hírszerzői főosztálya, hogy értesüléseik szerint az orosz politikai elit egy befolyásos csoportja a háború nyomán kialakult politikai és gazdasági helyzetre tekintettel Vlagyimir Putyin elmozdításra készül.

link Forrás

A hírszerzők szerint a csoport célja, hogy az elnök kiiktatását követően mielőbb helyreállítsák a nyugati gazdasági kapcsolatokat, amiket az ukrán háború tönkretett.

A források azt is tudni vélik, hogy ki lehet az elnök utódja. A jelentés szerint erre legnagyobb esélye Alekszander Bortnyikovnak, az FSZB igazgatójának van, aki az elmúlt időszakban kiesett az orosz diktátor kegyéből.

Bortnyikov és csapata volt felelős azért, hogy felmérje Ukrajna lakosságának ellenálló-képességét és az ukrán hadsereg kapacitásait. Az értesülés szerint Bortnyikov köreit egész konkrétan merénylet ötlete foglalkoztatja: mérgezés, „hirtelen megbetegedés” és más „baleset” nincs kizárva.

A bejegyzés szerint elképzelhető, hogy ezek a tervek összefüggenek azzal, hogy a a Kijevtől északra terülő területekről hazarendelték a csecsen seregeket. Ez az értesülés állítólag az FSZB-től származik, mert a belbiztonságiak a csecsen vezér Ramzan Kadirov befolyásának gyengítésén dolgoznak, de ezt az összefüggést a jelentés már nem bontja ki részletesebben.

Alekszander Bortnyikov, az FSZB főnöke
photo_camera Alekszander Bortnyikov, az FSZB főnöke Fotó: PAVEL GOLOVKIN/AFP

Bortnyikovról írtunk nemrég Putyin fontos emberei között.

Az ukrán hírszerzői közlést természetesen érdemes kellő távolságtartással kezelni, mint minden olyan híradást, amit egy háborúban álló hírszerzői alakulat vagy titkosszolgálata az ellenség belső viszonyairól oszt meg.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.