Republikon: A bizonytalanok körében az ellenzéknek nagyobb tartalékai vannak

POLITIKA
2022 március 26., 08:47
comments 1

„A biztos pártválasztók a szoros választási versenyben feltehetően részt fognak venni a választáson, így még inkább felértékelődik a bizonytalanok szerepe. A kormányzással kapcsolatos vélemények azt sugallják, hogy a bizonytalanok körében az ellenzéknek nagyobb tartalékai vannak, a kérdés az, hogy ezek a választók április 3-án elmennek-e választani” - írja gyorselemzésében a Republikon.

Az intézet elmúlt három havi kutatásai alapján a bizonytalan válaszadók 51 százaléka menne el szavazni, ebből 34 százalék nyilatkozta, hogy biztosan elmegy.

Hogy kik ezek a bizonytalanok?

  • A településtípus nem igazán befolyásolja, hogy ki lesz bizonytalan.
  • A nők között némileg nagyobb az arányuk (60-40).
  • Sok a fiatalabb: a bizonytalan válaszadók 37 százaléka 40 év alatti, és csak 28 százalékuk van 60 év felett.
  • Az iskolai végzettség fontos faktor: a bizonytalanok 51 százaléka alapfokú, 29 százalékuk középfokú végzettséggel rendelkezik. Az átlagnál kevesebb a diplomás.

A bizonytalanok per definitionem nem választanak pártot, de a „maradjon-e a kormány, vagy távozzon” típusú kérdések során választ lehet kapni arra, hogy a bizonytalanok melyik politikai oldalhoz tudnak elköteleződni a választás napján. A Republikon egy tavaly januári, 5000 fős Závecz-kutatást idéz, amelyben a bizonytalanok fele válaszolt erre a kérdésre, és az eredmények szerint

több az ellenzék felé nyitott (38 százalék), mint a kormánypárt felé nyitott (12 százalék).

photo_camera Forrás: Republikon

Egy másik nagy kutatás kapcsán nemrég arról írtunk, a bizonytalan és titkolózó szavazók jobban haragszanak a teljes elitre, mint az Orbán-kormányra.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.