Putyin szóvivője: Ha nincs fizetés, nincs gáz

külföld
2022 március 29., 03:51
comments 18

Hétfőn közölte a világ legfejlettebb gazdaságait összefogó G7 csoport, hogy nem hajlandóak eleget tenni Vlagyimir Putyin követelésének, és nem fognak rubelben fizetni az orosz földgázért. A német gazdasági miniszter, Robert Habeck elmondása szerint teljes egyetértés volt köztük arról, hogy Moszkva lépése az érvényes földgázszállítási szerződések „egyoldalú és egyértelmű megsértése” volt.

Putyin az orosz gazdaságra kivetett nyugati szankciókra hivatkozva jelentette be, hogy a jövőben a „barátságtalannak” tekintett országoktól nem a szerződésekben rögzített euróban és dollárban, hanem rubelben fogják kérni a vételár kifizetését.

Közben európai idő szerint hétfő éjszaka Putyin szóvivője, Dmitrij Peszkov volt az amerikai PBS vendége, és ott elmondta, hogy nem tudja megmondani, mi fog történni, ha nem fogadják el a nyugati országok ezt a feltételt.

Ugyanakkor Peszkov szerint az is világos, hogy Moszkva nem fog jótékonysági kérdést csinálni az ügyből, és nem fognak ingyen földgázt küldeni Nyugat-Európába.

Amikor a riporter, Ryan Chilcote ezek után felvetette, hogy úgy tűnik, Putyin ragaszkodik a rubelben fizetéshez, míg a nyugati országok ahhoz, hogy ne fizessenek rubelben, akkor mi fog következni, Oroszország egyszerűen elzárja a gázcsapokat?

Erre Peszkov azt mondta: „Nos, ez attól függ. Nincs fizetés, nincs gáz.”

Az interjúban Peszkov még beszélt arról is, hogy a nyugati országok kereskedelmi és gazdasági háborút indítottak Oroszország ellen, hogy évtizedeken át figyelmeztették a Nyugatot a NATO keleti terjeszkedése miatt, és hogy Moszkvában senkinek eszébe sem jut atomfegyvereket bevetni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.