Márki-Zay a Medián-felmérésről: Ha Orbán tervezte volna, mikor és hol jelenik meg ez a kutatás, ugyanezt csinálta volna

POLITIKA
2022 március 30., 18:57
comments 55

Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt pécsi kampányeseményén reagált a Medián felmérésére, ami egyértelmű Fidesz-győzelmet jelez a választásokra. A cég nevét direktben nem mondta ki, ugyanakkor egyértelműen a hvg.hu-n szerdán megjelent kutatásra utalt, ami érezhetően erős hatással volt az ellenzéki közvélemény hangulatára.

link Forrás

Márki-Zay Pécsen azt mondta: hetekkel ezelőtt megjósolta, hogy az emberek „ellenzékinek tűnő forrásból” is olyan híreket fognak kapni, amik a kedvüket szegik, amik arra próbálják rávenni, hogy maradjanak otthon, vagy szavazzanak az esélytelen kispártokra, mert úgyis a Fidesz marad.

„Ha nem tudtam volna, hogy milyen társasjátékot játszunk Orbán Viktorral, akkor én is elszomorodtam volna, és feladtam volna a küzdelmet. Aztán eszembe jutott, hogy hetekkel ezelőtt megmondtam.”

Márki-Zay szerint a következő három napban is sokszor lehet majd ilyeneket hallani. A konkrét kutatásról pedig így fogalmazott:

„Ha Orbán Viktor tervezte volna ezt a kutatást, és hogy mikor és hol jelenik meg, pontosan ugyanezt csinálta volna. És ami úgy néz ki, mintha Orbán Viktor csinálta volna, azt sokszor tényleg Orbán Viktor csinálja.”

„A következő három napban semmi ne tántorítsa el Önöket, hogy küzdjenek a szabadságukért. Mintha az életük múlna rajta, mert az életük múlik rajta" - mondta a közönségének.

A Facebookon azt írta: „Engem nem törnek le azok a közvélemény-kutatások, amelyek megpróbálják visszavetni az önbizalmunkat, és kishitűséget próbálnak terjeszteni az ellenzéki szavazók táborában. Én azon politikusok közé tartozom, akik közvélemény-kutatást még sohasem nyertek, de választást még sohasem vesztettek el.”

Korábban még hivatkozott a Mediánra

Márki-Zay egyébként fél évvel ezelőtt, az ellenzéki előválasztás két fordulója között éppen a Medián kutatásaira hivatkozott, miközben Karácsony Gergellyel arról tárgyalt, hogy lépjen vissza a javára.

A Medián 2018-ban a választás előtti héten azt jósolta, hogy fideszes kétharmad jöhet, az ő előrejelzésük volt akkor a legpontosabb.

Karácsonynál nem jött be

Karácsony Gergely (aki a kétezres években maga is a Mediánnál dolgozott) ugyanakkor szerdán arról posztolt, a 2019-es főpolgármester-választás előtt egy kutatás sem hozta ki őt győztesnek, a Medián pedig azt mérte, 1 százalékkal le van maradva Tarlós Istvántól. Végül majdnem 7 százalékkal győzött. „Sajnos a Fidesz húsz éve mérgezi a közéletet, ezért a felmérések húsz éve felülmérik a támogatottságát, mert a hívei sokkal hangosabbak, de az ellenzéki szavazók vannak többen” - írta Karácsony.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.