Oroszország már azt fontolgatja, hogy teljes exportforgalmát rubelben bonyolítja majd

háború
március 30., 15:02
comments 2
photo_camera Főszerepben az orosz rubel Fotó: JAKUB PORZYCKI/NurPhoto via AFP

Az orosz alsóházat vezető Vjacseszlav Volodin előállt egy olyan törvényjavaslattal, ami lehetővé tenné, hogy Oroszország teljes energia- és nyersanyagexportját rubelben árazza be.

Mivel Oroszország gazdasága a Szovjetunió 1991-es összeomlása óta a legsúlyosabb válsággal néz szembe, Putyin március 23-án visszavágott a Nyugatnak, és elrendelte, hogy az orosz gázexportot - legalábbis az ellenséges országoknak mindenképpen - rubelben kell megfizetni.

A most nyilvánosságra került javaslat ennek egy következő lépése lehet, jóllehet, még csak kommunikációs szinten létezik az ötlet.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint Moszkva nem akarja, hogy a szankciókat az oroszok ellen fordítsák, ezért - utalt a törvényjavaslatra - „ez egy olyan elképzelés, amellyel mindenképpen foglalkozni kell”.

Peszkov szerint az amerikai dollár globális tartalékvalutaként betöltött szerepe máris csorbát szenvedett, és a Volodin által tervezett lépés Oroszország és partnerei érdekeit is szolgálná.

Volodin a Telegram-csatornáján már egyenesen arról írt, hogy helyes és országuk számára előnyös lenne, ha a műtrágya, a gabona, az étolaj, a kőolaj, a szén, a fémek és egyéb nyersanyagok piacán is rubellel kereskedne az állam.

A német kormány egy hete jelezte már, hogy szerződést szeg a Gazprom, ha mostantól rubelben kéri a földgáz ellenértékét.

Most hétfőn Vlagyimir Putyin elnök már türelmetlenül kérte az illetékeseket, az orosz jegybank és a Gazprom gázvállalat jelentését arról, hogy miként valósítható meg az áttérés a rubelelszámolásra. (Reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt