Putyin: Addig ágyúzzuk Mariupolt, amíg meg nem adjátok magatokat

háború
2022 március 30., 13:08
Vlagyimir Putyin, az Oroszország elnöke Novo-Ogarevóban, Moszkva megye Odincovszkij kerületében,
photo_camera Vlagyimir Putyin, az Oroszország elnöke Novo-Ogarevóban, Moszkva megye Odincovszkij kerületében, Fotó: Mikhail Klimentyev/Sputnik via AFP

Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette, hogy az ostromlott Mariupol ágyúzása csak akkor ér véget, ha az ukrán csapatok megadják magukat.

Putyin ezt az Emmanuel Macron francia elnökkel folytatott egyórás telefonbeszélgetése során mondta kedd este - közölte a Kreml közleménye.

Francia tisztviselők szerint az orosz vezető kész fontolóra venni a civilek evakuálására vonatkozó terveket a városból, de ígéretet nem tett rá.

A moszkvai közlemény nem sokkal azután látott napvilágot, hogy új műholdképek jelentek meg a kikötővárosban végzett pusztításról: a felvételek mutatják a rommá bombázott lakónegyedeket, és láthatóak rajtuk a tüzelőállásban álló orosz tüzérségi ágyúk is a város szélén.

Elpusztított lakóházak Mariupol keleti részén
photo_camera Elpusztított lakóházak Mariupol keleti részén Fotó: -/AFP

A francia Elysée-palota tisztviselői „katasztrofálisnak” nevezték a városban kialakult humanitárius helyzetet, és hozzátették, hogy „a polgári lakosságot meg kell védeni, és ha akarják, el kell hagyniuk a várost. Hozzá kell jutniuk az élelmiszersegélyhez, a vízhez és a szükséges gyógyszerekhez”.

A francia elnök török és görög képviselőkkel, valamint humanitárius szervezetekkel együtt mutatta be Putyinnak a város kiürítésének tervét egy videókonferencia részeként. Az orosz elnök azt felelte, hogy megfontolja a javaslatukat, a Kreml telefonbeszélgetésről készült leirata alapján ugyanakkor nem adott semmilyen biztosítékot arra, hogy tényleg tudomásul veszik a tervet.

Putyin szerint a humanitárius helyzet megoldása érdekében az ukrán nacionalista fegyvereseknek fel kell hagyniuk az ellenállással, és le kell tenniük a fegyvert.

Ukrajna eközben azzal vádolja Oroszországot, hogy Mariupolból több ezer embert erőszakkal telepített át orosz ellenőrzés alatt álló területre.

A kikötővárost ért bombázások során legalább 5000 ember veszítette már életét, köztük mintegy 200 gyerek. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.