A Salamon-szigetek kormánya azt állítja, Kína nem épít náluk katonai bázist

külföld
2022 április 01., 13:32

"A kormány tudatában van annak, hogy egy katonai bázis elhelyezése milyen biztonsági következményekkel jár. Nem hagyja, hogy egy ilyen kezdeményezés a felügyelete alatt végbemenjen" - áll a Salamon-szigetek kormányának pénteki közleményében.

Manasseh Sogavare miniszterelnök korábban azt mondta a parlamentnek, hogy nem áll szándékában Kínát felkérni egy bázis építésére. Azt is hozzátette, hogy nemzete csak a békére és a jólétre törekedett, külpolitikai mantráját is felidézve: „Barátai vagyunk mindenkinek és senkinek sem ellenségei.” Azt mondta, hogy a Kínával való egyezmény nem titkos megállapodás, hanem szuverén döntés. Ez azonban nemigen enyhíti a nemzet hagyományos partnerei – köztük Új-Zéland, Ausztrália és az Egyesült Államok – aggodalmait a paktum miatt. Mikronézia vezetője a második világháború véres csatáira hivatkozva figyelmeztetett arra, hogy a paktum értelmében a dél-csendes-óceáni régió ismét sokkal nagyobb hatalmak harcterévé válhat.

A Salamon-szigetek kormánya csütörtökön közölte, hogy a Salamon-szigetek és Kína képviselői parafálták - vagyis a szerződés összes lapját ellátták kézjeggyel, ami azt tanúsítja, hogy a szerződés elkészült, már nem változtatnak rajta - az új biztonsági paktum megállapodástervezetét, amit majd „letisztáznak” és aláírnak.

Az előzményekről itt írtunk. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.