Olaf Scholz: Putyin Oroszország jövőjét is elpusztítja

háború
2022 április 02., 20:51

Nemcsak emberéleteket, házakat, utakat és kórházakat pusztít el Vlagyimir Putyin az Ukrajna ellen indított háborújában, hanem Oroszország jövőjét is tönkreteszi – közölte Olaf Scholz német kancellár Essenben a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kampánynyitó rendezvényén.

„Ez Putyin nagy hibája” – mondta Scholz, aki szerint az orosz elnök olyan „területi követeléseket hajszol, amik korábbi évszázadok gyarmati vízióiban gyökereznek”.

Scholz arról is beszélt, hogy Putyin eredeti terveiből nem lett semmi, mert az ukránok nem zászlókat lengetve és tapsolva fogadták az orosz katonákat, hanem védik magukat. Öt hét után láthatók a következmények, amiket a háború okozott nemcsak Ukrajnában és Oroszországban, hanem az egész világban.

photo_camera Fotó: INA FASSBENDER/AFP

A koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi problémákat csak még inkább súlyosbítja ez a háború, ami a jövőt pusztítja el, túlnyúlva Ukrajnán és Oroszországon – mondta a német kancellár.

Scholz méltatta a nyugati összefogást, „a világ demokratikus államainak nagyszerű egységét”, az Oroszországgal szemben gyorsan bevezetett szankciókat.

„El kell érnünk, hogy ez a háború mielőbb véget érjen. Mindent megteszünk azért, hogy Európában a békét újra azok az alapelvek biztosítsák, amikért Willy Brandt, Helmut Schmidt, Egon Bahr és Johannes Rau (az SPD korábbi vezető politikusai) olyan keményen küzdöttek, vagyis hogy az országok határai sérthetetlenek, és az államok nem kezdenek területszerző háborúkba” – mondta Olaf Scholz az esseni rendezvényen, amin a május 15-i észak-rajna-vesztfáliai tartományi választás előtti kampányát nyitotta meg az SPD.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.