Times: Kínai hekkerek támadták Ukrajnát a háború előtti napokban

háború
2022 április 02., 05:21
comments 1

Több mint 600 ukrán weboldal ellen intézett hekkertámadást a kínai kormány a háború előtti napokban, írja ukrán titkosszolgálati iratok alapján a brit Times. Az ukrán védelmi minisztériumot, a pénzügyminisztérumot, a határvédelmet, a nemzeti bankot, a vasúttársaságot és az atomerőműveket is célba vették.

Az adatlopás mellett az volt a céljuk, hogy feltárják, milyen módon lehetne leállítani vagy megzavarni a védelmi és polgári infrastruktúrát. Oroszországnak szintén voltak hasonló próbálkozásai, de az ukránok szerint a kínaiak világosan elkülöníthető nyomokat hagytak maguk után.

Kína nem sokkal a téli olimpia lezárása előtt indította a támadássorozatot, ami február 23-án, egy nappal Ukrajna lerohanása előtt érte el legnagyobb intenzitását.

Névtelen amerikai titkosszolgálati források megerősítették az információkat, a britek pedig közölték, hogy nemzetközi partnereikkel együtt vizsgálják az ügyet.

photo_camera Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping 2022. február 4-én, a pekingi téli olimpia előtti találkozójukon. Fotó: ALEXEI DRUZHININ/AFP

A jelek szerint Kína ismerhette Putyin terveit

Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök a pekingi olimpia megnyitója előtt, február 4-én Pekingben tárgyaltak, a találkozóról kiadott ötezer szavas közleményükben „határtalanként” jellemezték a két ország barátságát, elítélték a NATO bővítését, és közölték, hogy ők együtt teremtenek majd „igazi demokrácián” alapuló új világrendet.

Egy március elején nyilvánosságra került nyugati hírszerzési jelentésből arra lehetett következtetni, hogy a kínai vezetés valamilyen mértékben tisztában volt Putyin háborús szándékával az orosz invázió kezdete előtt is. A hekkertámadásról szóló hírek is ezt erősítik, bár Kína tagadta, hogy tudomása lett volna Putyin terveiről.

Peking speciális helyzetben van, igyekszik középen egyensúlyozni a háborúval kapcsolatban, de ezt valószínűleg nem lehet a végtelenségig fenntartani. Hszi pénteken egyeztetett uniós vezetőkkel, akik felszólították, hogy ha nem is támogatja a nyugati szankciókat, semmiképp se nyújtson segítséget Oroszországnak. Korábban Biden amerikai elnök is komoly következményekkel fenyegetett arra az esetre, ha Kína támogatná az oroszokat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt