Times: Kínai hekkerek támadták Ukrajnát a háború előtti napokban

háború
2022 április 02., 05:21
comments 1

Több mint 600 ukrán weboldal ellen intézett hekkertámadást a kínai kormány a háború előtti napokban, írja ukrán titkosszolgálati iratok alapján a brit Times. Az ukrán védelmi minisztériumot, a pénzügyminisztérumot, a határvédelmet, a nemzeti bankot, a vasúttársaságot és az atomerőműveket is célba vették.

Az adatlopás mellett az volt a céljuk, hogy feltárják, milyen módon lehetne leállítani vagy megzavarni a védelmi és polgári infrastruktúrát. Oroszországnak szintén voltak hasonló próbálkozásai, de az ukránok szerint a kínaiak világosan elkülöníthető nyomokat hagytak maguk után.

Kína nem sokkal a téli olimpia lezárása előtt indította a támadássorozatot, ami február 23-án, egy nappal Ukrajna lerohanása előtt érte el legnagyobb intenzitását.

Névtelen amerikai titkosszolgálati források megerősítették az információkat, a britek pedig közölték, hogy nemzetközi partnereikkel együtt vizsgálják az ügyet.

Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping 2022. február 4-én, a pekingi téli olimpia előtti találkozójukon. A New York Times forrásai azt nem akarták elárulni, hogy vajon ők maguk egyeztettek-e arról, hogy Oroszország csak az olimpia után rohanja le Ukrajnát.
photo_camera Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping 2022. február 4-én, a pekingi téli olimpia előtti találkozójukon. Fotó: ALEXEI DRUZHININ/AFP

A jelek szerint Kína ismerhette Putyin terveit

Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök a pekingi olimpia megnyitója előtt, február 4-én Pekingben tárgyaltak, a találkozóról kiadott ötezer szavas közleményükben „határtalanként” jellemezték a két ország barátságát, elítélték a NATO bővítését, és közölték, hogy ők együtt teremtenek majd „igazi demokrácián” alapuló új világrendet.

Egy március elején nyilvánosságra került nyugati hírszerzési jelentésből arra lehetett következtetni, hogy a kínai vezetés valamilyen mértékben tisztában volt Putyin háborús szándékával az orosz invázió kezdete előtt is. A hekkertámadásról szóló hírek is ezt erősítik, bár Kína tagadta, hogy tudomása lett volna Putyin terveiről.

Peking speciális helyzetben van, igyekszik középen egyensúlyozni a háborúval kapcsolatban, de ezt valószínűleg nem lehet a végtelenségig fenntartani. Hszi pénteken egyeztetett uniós vezetőkkel, akik felszólították, hogy ha nem is támogatja a nyugati szankciókat, semmiképp se nyújtson segítséget Oroszországnak. Korábban Biden amerikai elnök is komoly következményekkel fenyegetett arra az esetre, ha Kína támogatná az oroszokat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.