Ha a budapestieken múlik, akkor az ellenzéknek lett volna kétharmada

POLITIKA
2022 április 05., 18:35
comments 55

Ahogy Orbán Viktor fogalmazott, a Holdról is, de Brüsszelből egészen biztosan látszódó győzelmet aratott a Fidesz vasárnap. A győzelmet Budapestről is látni, de mi történt volna, ha kizárólag a fővárosiak akaratának megfelelően alakul az új parlament?

Kétharmados ellenzéki győzelem.

Persze nem Budapesten kell megnyerni az országos választást, de azért nézzük meg a számokat.

A belföldi szavazatokat nézve, 98 százalékos feldolgozottságnál:

link Forrás

Vagyis Budapesten a 890 ezer pártlistás szavazatok 47,4 százaléka ment az ellenzéki közös listára, 41,4 a Fideszre.

A fővárosi pártlistás szavazatok 5,1 százalékát kapta Kétfarkú, 4,2 a Mi Hazánk.

Vagyis ha a budapesti adatok döntöttek volna, a Kétfarkú parlamenti párt, a Mi Hazánk nem.

1,3 százalékot kapott Gattyán Pártja Budapesten. Majdnem ennyit országosan is tudtak hozni.

Egyéni mandátumokban van némi bizonytalanság, jelenleg 16 kerületben vezet az ellenzéki jelölt, 2-ben a fideszes. A végeredményhez meg kell számolni még egy szavazókört, amibe belekeverik a külképviseleteken leadott szavazatokat. Itt valószínűleg többségben lehetnek az ellenzéki szavazatok. A XVI. kerületben így megfordulhat az eredmény, az eddigi képviselő, a fideszes Szatmáry Kristóf jelenleg mindössze 38 szavazattal vezet Vajda Zoltánnak szemben, 2 911 szavazatot számolnak még meg. Ha itt fordítás lesz, akkor a 18 budapesti választókerületből 17-ben lehet az ellenzéké az egyéni mandátum.

Elvileg megfordulhat még a másik fideszes mandátum is. A XVII. kerületben a szintén eddigi képviselő fideszes Dunai Mónika 761 szavazattal vezet, még 2 325 szavazatot kell megszámolni, közte a külképviseletieket is. Erre a fordításra azért kevesebb az esély.

Ha a 16:2-es arányt vesszük alapul, akkor az egyéni mandátumok 88,9 százalékát vitte el az ellenzék a fővárosban. Ez országosan azt jelentené, hogy a 106-ból 94 mandátum lenne az ellenzéké.

Ha a valószínű XVI. kerületi fordítással a 17:1-est aránnyal számolunk, akkor 106-ból 100 lenne az ellenzéké.

Így simán összeállna az ellenzéki kétharmad.

De a valóságban jelenleg a 106 választókerületből 88-ban vezet a fideszes jelölt, 18-ban az ellenzék. A Fidesz pártlistájára pedig 51,54 százalék szavazott itthon, míg a közös ellenzékre csak 34,2 százalék, a Mi Hazánk parlamenti párt lett, a Kétfarkú pedig nem.

Az ellenzék összes szavazatának majdnem minden negyedik (23,4 százalék) volt budapesti. A Fidesznél ugyanez az arány 13,6. Vagyis csak minden hetedik fideszes szavazó lakik a fővárosban.

Érdekes, hogy a Budapest hatás nem nagy hatósugarú, Pest megyében minden választókerületet a Fidesz vitt egyéniben (matematikai esély még itt is van pár helyen a fordításra, de ez tényleg inkább csak matematikai esély). Pártlistán pedig a Fidesz kapott több szavazatot. A 88 nem fővárosi kerületből mindössze kettőben vezet ellenzéki jelölt, Pécsen Mellár Tamás és Szegeden Szabó Sándor.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.