Titkolja a szerb posta, kiknek engedték át a magyar levélszavazatok kiszállítását

POLITIKA
2022 április 05., 14:37
comments 2

Szerbia magyarlakta részén Fidesz-közeli civil szervezetekhez köthető aktivisták vették át a levélszavazatok kiszállítását, és a választók sok helyen az aktivista jelenlétében töltették ki a szavazólapokat, előfordult, hogy az aktivista adta le a beborítékolt szavazatot. Találkoztunk olyan esettel is, hogy egy helyi vállalkozás irodájába hívták be a névjegyzékben szereplő embereket, hogy ott bonyolítsák le a szavazólapok kitöltését.

Az ügyet feltáró vajdasági lap, a Szabad Magyar Szó közérdekű adatigényléssel próbálta megtudni a szerb postától, kinek a kezébe kerültek a magyarországi választójoggal rendelkező vajdaságiak levélcsomagjai.

link Forrás

Azonban a szerb posta nem árulta el, kinek szervezték ki a feladatot. Arra hivatkoztak, hogy „mindkét országban folyamatban vannak a választások, és nincs lehetőségünk felmérni, hogy a kért információk eljuttatása okozhat-e kárt a másik szerződő félnek”.

A lap megjegyzi, hogy korábban a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke, Pásztor Bálint azzal próbálta elkenni az ügyet, hogy akinek kételye van a választások tisztaságával kapcsolatban, forduljon közadatigényléssel a postához.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.