150 tisztet rúghattak ki az FSZB-től, az 5. számú főcsoport vezetője már rács mögött van

április 11., hétfő 8:11
13

Folytatódhatott az általános tisztogatás az FSZB 5. számú főcsoportjánál – állítja Hriszto Grozev. A Bellingcat oknyomozó csoport vezéralakja a Populjarnaja Polityika ellenzéki YouTube-csatornának beszélt arról, hogy az intézkedések az orosz nemzetbiztonsági szolgálat azon munkatársait érintik, akik az „ukrán kérdéssel” kapcsolatban szolgáltattak téves információkat Vlagyimir Putyinnak és a politikai vezetésnek.

Grozev szerint Szergej Beszedát, az 5. főcsoport vezetőjét – akit hetekkel ezelőtt házi őrizetbe helyeztek – rács mögé dugták, a telefonja több mint két hete ki van kapcsolva. A tisztogatásnak mintegy 150 áldozata van a főcsoporton belül.

„Azt tudom mondani, hogy ha nem is csukták le mindegyiküket, biztosra vehető, hogy legalább ennyien nem dolgoznak már az FSZB-nél – mondta Grozev. – Remélem, néhány napon belül konkrétabb információkat is közzé tudunk tenni ezeknek az embereknek a sorsáról” – tette hozzá.

Fotó: MIKHAIL KLIMENTYEV/AFP

Az 5. főcsoport – az Operatív Információk és Nemzetközi Kapcsolatok Szolgálata, eredeti rövidítéssel DOI – lefejezéséről szóló első hírek március 11-én jelentek meg Andrej Szoldatov tényfeltáró újságíró jóvoltából. A DOI vezetőjévé 2004-ben nevezték ki Szergej Beszedát, aki előzőleg az elnöki adminisztrációhoz bekötve dolgozott, és mindeddig élvezte Putyin és környezete bizalmát.

Szoldatov azt állította a Meduzának, hogy az 5. számú főcsoportnak kellett felmérnie a politikai mozgásokat, eseményeket, a közhangulatot Ukrajnában az invázió elindítása előtt. Szerinte a szolgálat átverte Putyint. Mivel nem merték őt feldühíteni, nem azt mondták neki, amit tapasztaltak, hanem azt, amit hallani szeretett volna.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt