Kína látványos művelettel szállított légvédelmi rakétákat Szerbiába

április 12., kedd 6:20
8

Szombaton hat kínai teherszállító repülőgép tűnt fel Európa fölött a különböző tracker alkalmazások térképein. Ez nagyon szokatlan esemény. A kínai Y-20-as flotta egy jelentős része egyszerre tartott egy nyugati célpont felé.

Végül kiderült, hogy a szállítógépek Belgrád nemzetközi repterén landoltak, és szorgos kipakolás kezdődött.

Bár a szerb elnök, Alekszandar Vucsics nem erősítette meg, hiteles beszámolók szerint a gépek a HQ-22 típusú légvédelmi rakétarendszert szállították Belgrádba. Ez már a második nagyobb fegyverszállítmány a távol-keletről azután, hogy az év elején hat harci drónt vásárolt a balkáni ország. Két éve lehet tudni, hogy Szerbia az orosz gyártmányú rakéták helyett Kínától szerzi be az ország légvédelmét biztosító felszerelést.

A belgrádi amerikai követség akkor már jelezte egy nyilatkozatban, hogy Szerbia ezzel az uniós integrációját kockáztatja. Mert bár a fegyverbeszerzés önálló döntése a független országoknak, a „kormánynak tisztában kéne lennie azzal, hogy milyen rövid- és hosszútávú hatásai vannak a kínai cégekkel kötött üzleteknek az ország korábban megfogalmazott csatlakozási céljaira”.

A fegyverszállítmány az időzítés miatt is érdekes elemzők szerint. Kína nem csupán bizonyította, hogy képes modern fegyverrendszereket eljuttatni akár NATO-tagállamok légterén keresztül Európába, ez a művelete az orosz-ukrán háború tükrében is fontos. Szerbia pár napja elítélte hagyományos szövetségesét, Oroszországot az ENSZ tanácskozásán. Kína ezután kiállt Szerbia mellett, és nyugati nyomásnak nevezte azt, hogy a balkáni országot belekényszerítették ebbe a döntésbe - nyilatkozta erről a Royal United Services Institute szakértője, Samuel Ramani egy ausztrál híroldalnak.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt