Orosz közalkalmazottak fehér karszalaggal állnak ki Putyin mellett

háború
2022 április 12., 07:28
comments 14

Nemrég tűnt fel a #белаяпоVяZка hashtag a Vkontake-n, a Facebook orosz klónján. Azt jelenti, hogy „fehér karszalag”, és ízlésesen kihasználja, hogy tartalmaz egy Z-betűt, amelyet kiemelnek a posztokban és ami az orosz invázió szimbóluma lett a háború kezdete óta.

A balasovi mozi dolgozói.
photo_camera A balasovi mozi dolgozói.
Egy kulturális intézmény vezetője.
photo_camera Egy kulturális intézmény vezetője.

A kampányt állami fenntartású intézmények dolgozói – iskolák, óvodák, könyvtárak és helyi hatóságok alkalmazottai – kezdték, és sokszor gyerekeket is látni a képeken.

Kusumszka könyvtára is kiállt gyerekekkel együtt.
photo_camera Kusumszka könyvtára is kiállt gyerekekkel együtt.

A posztokhoz tartozó szövegekben az ukrán nacionalisták bűneiről és Putyin támogatásáról írnak. A fehér karszalagot pedig a Bucsában megölt civilekre emlékezve viselik, azt állítva, hogy az ukrán hadsereg mészárolta le őket. Csakhogy – ahogy a Meduza is írja – épp az oroszok kötelezték a város lakóit a fehér karszalag viselésére, és éppen ők gyilkolták meg őket, amire egyre több a bizonyíték.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.