Putyin: Újraindul az orosz Hold-program

háború
2022 április 12., 12:46

Elkerülhetetlen és csak idő kérdése volt az összecsapás az Ukrajnában kinevelt oroszellenes erőkkel – mondta Vlagyimir Putyin a távol-keleti Vosztocsnij űrrepülőtéren.

Nácizmus, népirtás

„Ukrajnát elkezdték oroszellenes hídfőállássá átalakítani, elkezdték felnevelni a nacionalizmus és a neonácizmus ott már régóta meglévő csíráit. Szándékosan növesztették a neonácizmus csíráit, és Oroszország összeütközése ezekkel az erőkkel elkerülhetetlen volt, csak az alkalmas időt várták a támadásra” – mondta az orosz diktátor.

Szerinte a neonáci eszmék mélyen meggyökereztek Ukrajnában, az általa „különleges hadműveletnek” nevezett háború céljainak elérésével Moszkva egyfelől megsegíti a Donyec-medence népét, másfelől „intézkedéseket tesz Oroszország biztonságának garantálása érdekében”.

Putyin szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nyilvánosan beszél arról, hogy Kijevnek nem tetszik az ukrajnai rendezésről megkötött Minszk-2 megállapodás egyetlen záradéka sem, más ukrán tisztségviselők pedig azt mondták, hogy a minszki megállapodások végrehajtása „lehetetlen”. „Nyilvánosan elutasították. Egyszerűen lehetetlen tovább tűrni ezt a nyolc éve tartó népirtást” – mondta Putyin.

A genocídium fogalma egyébként több nyugati szakértő és a hágai Nemzetközi Bíróság szerint sem vonatkoztatható a délkelet-ukrajnai konfliktus áldozataira a népirtás bűntettének megelőzéséről és megbüntetéséről rendelkező 1948-as egyezmény alapján.

Újra lesz orosz Hold-program

Putyin az űrhajózás napja alkalmából megtartott kitüntetési ünnepségen azt is elmondta, hogy Oroszország újraindítja a Hold-programját.

photo_camera Illusztráció: Jevgenyij Bijatov/AFP


„Folytatjuk az új generációs szállítójárműves és a nukleáris űrenergetikai technológiák létrehozását, amiben nyilvánvalóan nagyon jó eredményeink és egyértelmű előnyeink vannak. Újraindítjuk a Hold-programot” – mondta az orosz diktátor.

Putyin szerint Oroszország minden tervét meg fogja valósítani az űrszférában, annak ellenére, hogy kívülről megpróbálják akadályozni a fejlődését.

Alekszandr Mitykin, a Lavocskin Tudományos és Ipari Társaság elektromos rendszerekért felelős helyettes főkonstruktőre a RIA Novosztyi hírügynökség szerint pénteken közölte, hogy Oroszország 46 évi kihagyás után a tervek szerint augusztus 22-én újra missziót indít a Holdra. A Luna 25 automata állomás a Föld körül keringő égitest déli pólusán gyakorolja a lágy leszállást, és kutatásokat fog végezni a Hold felszínén.

A Luna-26 a tervek szerint 2024-ben indul térképészeti küldetésre, a Luna-27 várhatóan 2025-ben a talajt fogja tanulmányozni, a Luna-28 pedig, előreláthatóan valamikor 2027-2028-ban talajmintát gyűjt majd, és folytatja az orosz űrhajósok leszállási technikájának kidolgozását.

Az orosz gazdaság több mint 10 százalékos visszaesés felé halad 2022-ben, ami a legnagyobb visszaesés a bruttó hazai termékben a Szovjetunió 1991-es bukását követő évek óta – mondta Alekszej Kudrin volt pénzügyminiszter. Putyin Aljakszandr Lukasenka társaságában ment el az űrkikötőbe, ahol a fehérorosz diktátor azt mondta: „Miért aggódunk ennyire ezek miatt a szankciók miatt?” (Reuters, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.