18

Figyelem, felnőtt tartalom!

Az általad letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Magyar nők az OnlyFans-en: "Semmi más nem adna ekkora szabadságot és fizetést"

ÉLET
2022 április 13., 19:03
comments 44

A technológia fejlődése mindig is nagy hatással volt a szexiparra: legyen szó az első szexjátékokról az 1880-as években, az erotikus filmekről 1900 környékén vagy az utóbbi években a virtuális valóságba ültetett, azaz VR pornóról. Az elmúlt két év legnagyobb durranása azonban nem valami futurisztikus fejlesztés, hanem egy sima, előfizetés-alapú weboldal, az OnlyFans lett.

A platformot 2016-ban alapította Tim Stokely brit üzletember. A szolgáltatás az első négy évében sem volt sikertelen, de az áttörést a világjárvány hozta meg. 2020 márciusában berobbant a koronavírus, lezárták a határokat, korlátozásokat vezettek be világszerte, és általánossá vált az otthoni munka. Az OnlyFans-felhasználók száma már az első hónapokban megsokszorozódott, több millió új előfizető rohamozta meg az oldalt, és természetesen megugrott a tartalomkészítők száma is, mivel a szexipari munkások számára sem nagyon maradt más lehetőség,

Az OnlyFansre a tartalomgyártók nyilvános profilt készítenek, ahova képeket, videókat, bejegyzéseket tölthetnek fel. A felhasználók pedig feliratkoznak a tartalomgyártók profiljára. Ennek az ára havi $4.99 (1500 Ft) és $49.99 (15 000 Ft) között mozog. De vásárolhatnak akár egyesével feltöltött képeket, videókat is. Az előfizetők emellett a platformon kommunikálhatnak is a tartalomgyártókkal: a jó reggelt üzenettől a privát videóig bármit kérhetnek – persze további fizetés fejében. Az OnlyFans üzemeltetője minden bevételből 20 százalékot tart meg magának.

A tartalmak változatosak: van, aki edzőként regisztrál az oldalra, más humoristaként, énekesként vagy podcasterként. Ám ahogy a mainstream médiában az OnlyFans az online pornó szinonimájává vált, ezek a tartalmak nagyrészt kiszorultak.

„A mindennapjaimról szoktam posztolni, arról, ahogy az utcán sétálok, vagy ha valami tetszik” – mondta Izabella (nem az igazi neve). „És videókat is szoktam feltölteni. Mondjuk arról, ahogy a tükör előtt simogatom magam.”

Több, mint egy évtized szexmunka után Izabellát felkészületlenül érte a koronavírus, eleinte csak a törzsvendégeit fogadta, a szigorítások után már őket sem, és ekkor regisztrált az OnlyFansre. Feliratkozói nagy részét a Twitterről csábította át, ahol több mint 36 ezer követőnek posztol a mindennapjairól, gyakran ruhák nélkül. A magánéletét nem mutatja meg, főleg a most féléves gyereke számít tabunak. Szerinte az OnlyFans nem sok mindenben különbözik a többi közösségimédia-oldaltól: „Itt egy álomvilágot látnak: hogy milyen tökéletes minden, milyen boldog vagyok. Ha rossz a kedvem, nem is posztolok.” Persze kisebb különbségek vannak: „OnlyFansen a puncim is szokott látszani, Twitteren annyira nem” – mondja.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.