Kuleba: Több fegyverre van szükségünk, hogy megmentsük Mariupolt

háború
2022 április 14., 15:41
Dmitro Kuleba, Ukrajna külügyminisztere
photo_camera Dmitro Kuleba, Ukrajna külügyminisztere Fotó: ALONA NIKOLAYEVYCH/NurPhoto via AFP

„Ukrajnának több fegyverre van szüksége Mariupol ostromában” - nyilatkozta Dmitro Kuleba, Ukrajna külügyminisztere csütörtökön.

A déli kikötőváros, ahogy azt hétfőn írtuk, végóráit éli: a Mariupolt védő ukrán alakulatoknak fogytán a lőszerük, az ukrán tengerészgyalogosokat mostanra teljesen beszorították az ostromló orosz alakulatok.

A BBC is azt írja, hogy Oroszország az egész háborúban a legsúlyosabb támadásokat elszenvedő Mariupol teljes elfoglalásának küszöbén áll.

„Mariupol kétségbeejtő helyzetben van. Mindent megteszünk a civilek és a védők támogatására” - mondta Kuleba, megismételve, hogy ehhez még több fegyverre van szükségük. „Szövetségeseinkkel együtt dolgozunk azon, hogy ezeket megszerezzük” - tette hozzá a külügyminiszter.

Joe Biden amerikai elnök szerdán újabb 800 millió dollár katonai támogatást ígért Ukrajnának, de Ukrajna számára sürgetőbb a dolog, minden nap számít:

„Ha Ukrajna nem kapja meg a szükséges fegyvereket néhány napon, nem pedig néhány héten belül, az azt fogja jelenteni, hogy több civil fog meghalni, még több atrocitást követnek el, és még több ukrán falut és várost tesznek tönkre az orosz offenzíva következtében.” (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.