Ez a különbség, ha Magyarországon élsz, és nem Franciaországban

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
április 16., szombat 5:07
35

„Le a köztársasággal!”

Ezt kiabálta oda valaki pár napja Macronnak egy strasbourgi kampányeseményen, amire a francia elnök így reagált: „Kiabálhatsz, hogy le a köztársasággal, ami szerintem abszurd, de megteheted. Ez a különbség akkor, ha Franciaországban, Strasbourgban élsz és nem Magyarországon.”

Magyarország negatív példaként való emlegetése már-már megszokott a nyugati világban, van, amikor alappal, van amikor anélkül. Ráadásul Emmanuel Macronnak egyéb oka is lehetett, hogy odabökjön az egyetlen illiberális európai országnak. Ugyanis ellenfele, Marine Le Pen elnökválasztási kampányát már nem Putyin, hanem részben a Mészáros-féle MKB finanszírozza 4,1 milliárd forintos hitellel. (Micsoda külföldről fizetett durva beavatkozás ez egy másik ország belügyeibe, választási kampányába, szuverenitásába!)

Macron beszólását kivételesen szó nélkül hagyta a magyar diplomácia, nyilván csuriban vannak, és várják az elnökválasztás második fordulóját. Egy embernek volt bátorsága felvenni az odadobott kesztyűt. Németh Balázs, a pártszolgálati televízió mindig buzgón túlteljesítő bemondója elérkezettnek látta az időt, hogy figyelmeztesse a francia elnököt: „Legutóbb 2016 tavaszán a Francois Hollande nevű szocialista elnök jelentette ki, hogy nem szeretne Magyarországon élni. Hollande az utóbbi évtizedek talán legszánalmasabb elnöki ciklusát produkálta Franciaországban, hatalmasat bukott. Nehogy Macron is így járjon, ha ujjat húz a magyarokkal…”

Ami viszont kevésbé komikus, hogy Macron egyáltalán nem túlzott. Magyarországon tényleg nem teheted meg, hogy csak úgy bekiabálsz a miniszterelnöknek. És ami még kevésbé vicces, hogy ez mára teljesen természetes, mindenki elfogadja, hogy ez így van rendjén.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt