A NATO-ba készülő finnek szerint semmi meglepő nincs abban, hogy az oroszok máris fenyegetőznek

külföld
2022 április 17., 05:57
comments 5

Nincs ok pánikra az orosz fenyegetések miatt, jelentette ki az Yle cikke szerint Pekka Haavisto finn külügyminiszter. Az orosz–ukrán háború kezdete óta rendre felmerül, hogy az eddig semleges státusú Finnország és Svédország csatlakozhat a NATO-hoz. Mindez immár konkrét formát öltött, annyira, hogy Haavisto azt mondta: a finnek hat héten belül benyújtják vonatkozó kérelmüket.

Oroszország idegesen reagál a fejleményekre, legutóbb egyebek közt Marija Zaharova külügyi szóvivő hangoztatta, hogy a tervezett csatlakozásnak súlyos következményei lesznek a kétoldalú orosz–finn kapcsolatokra és az európai biztonsági rendszer egészére nézve.

Pekka Haavisto április 13-án Helsinkiben
photo_camera Pekka Haavisto finn külügyminiszter Fotó: Markku Ulander/AFP

Haavisto szerint ezekben a fenyegetésekben semmi meglepő nincs, Oroszország álláspontja a kérdésről közismert, így a konkrétumokat egyelőre nélkülöző reakciók előreláthatóak voltak.

A héten olyan hírek is megjelentek nyugati lapokban, amelyek szerint orosz csapatösszevonások készülődnek a finn határ közelében, ezt azonban a Pentagon cáfolta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.