Alig tudtak valakit kimenekíteni Mariupolból, mert az oroszok nem tartották be a humanitárius folyosóról szóló egyezséget

háború
2022 április 20., 19:44
comments 6

A tervezett 6000 embernek csak a töredéke jutott ma ki az oroszok által ostromlott Mariupolból - közölte a Reuters szerint Donyeck kormányzója, Pavlo Kirilenko. Az emberek ugyanis nem érték el a buszokat a humanitárius folyosó megnyitása ellenére. Inna Sovsun képviselő azt írta Twitteren, az oroszok nem tartották be a megállapodást. A terv szerint 90 busszal evakuálták volna a még a városban lévő nőket, gyerekeket, időseket.

photo_camera Buszra váró menekülők. Fotó: ALEXANDER ERMOCHENKO/REUTERS

Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes szerint azért nem működött a humanitárius folyosó, mert „az orosz fél képtelen felügyelet alatt tartani a terepen lévő csapatait”. Oroszország nem biztosította ugyanis, hogy a civilek eljussanak a várakozó buszokhoz és mentőkhöz.

Az NBC riportere helyi híradások alapján azt írta, hogy a kijelölt találkozóhelyeket találat érte. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.