Buszokkal menekítik ki a civileket Mariupolból

háború
2022 április 20., 16:11

Miután délelőtt Ukrajna előzetes megállapodást kötött Oroszországgal egy humanitárius folyosó létrehozásáról, amelynek célja kb. 6000 nő, gyermek és idős evakuálása az ostromlott Mariupolból, tényleg érkeztek buszok a városba. Több tucat civil fel is szállt már rájuk.

photo_camera Evakuálásra váró mariupoli lakosok. Fotó: ALEXANDER ERMOCHENKO/REUTERS

Vagyim Bojcsenko polgármester korábban bejelentette, hogy a Zaporizzsja felé tartó folyosó a tervek szerint 14 órakor nyílik meg. A Reuters szerint a buszok az ukrán ellenőrzésű területek felé hagyták el a várost. Bojcsenko azt mondta, három helyen lehet buszra szállni a városban:

  • a Kuprina urca nyugati végén, a Portcity plázánál,
  • a Leporszkoho utca és a Peremohij körút kereszteződésénél
  • és a Hjusztjulja pihenőnél az E58 autópályán.

A város polgármester-helyettese, Szergej Orlov szerint egyelőre még korai arról beszélni, sikeres lesz-e a humanitárius folyosó. Dmitro Gurin parlamenti képviselő is szkeptikus, hogy az oroszok valóban engedik-e távozni az embereket. „Természetesen azt szeretnénk, hogy a humanitárius folyosó működjön, de elég pesszimista vagyok ez ügyben” - mondta.

photo_camera Menekülők Mariupolban. Fotó: ALEXANDER ERMOCHENKO/REUTERS

Sok ember, aki Mariupolban maradt, fél elhagyni a várost, mert azt hiszik, hogy az ország más részein is hasonlóan rossz a helyzet. Mivel nincs internetük, nem jutnak információhoz. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt