Buszokkal menekítik ki a civileket Mariupolból

háború
2022 április 20., 16:11

Miután délelőtt Ukrajna előzetes megállapodást kötött Oroszországgal egy humanitárius folyosó létrehozásáról, amelynek célja kb. 6000 nő, gyermek és idős evakuálása az ostromlott Mariupolból, tényleg érkeztek buszok a városba. Több tucat civil fel is szállt már rájuk.

Evakuálásra váró mariupoli lakosok.
photo_camera Evakuálásra váró mariupoli lakosok. Fotó: ALEXANDER ERMOCHENKO/REUTERS

Vagyim Bojcsenko polgármester korábban bejelentette, hogy a Zaporizzsja felé tartó folyosó a tervek szerint 14 órakor nyílik meg. A Reuters szerint a buszok az ukrán ellenőrzésű területek felé hagyták el a várost. Bojcsenko azt mondta, három helyen lehet buszra szállni a városban:

  • a Kuprina urca nyugati végén, a Portcity plázánál,
  • a Leporszkoho utca és a Peremohij körút kereszteződésénél
  • és a Hjusztjulja pihenőnél az E58 autópályán.

A város polgármester-helyettese, Szergej Orlov szerint egyelőre még korai arról beszélni, sikeres lesz-e a humanitárius folyosó. Dmitro Gurin parlamenti képviselő is szkeptikus, hogy az oroszok valóban engedik-e távozni az embereket. „Természetesen azt szeretnénk, hogy a humanitárius folyosó működjön, de elég pesszimista vagyok ez ügyben” - mondta.

Menekülők Mariupolban.
photo_camera Menekülők Mariupolban. Fotó: ALEXANDER ERMOCHENKO/REUTERS

Sok ember, aki Mariupolban maradt, fél elhagyni a várost, mert azt hiszik, hogy az ország más részein is hasonlóan rossz a helyzet. Mivel nincs internetük, nem jutnak információhoz. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.