Elveszik a vízpartot a balatonaligaiaktól

április 21., csütörtök 6:13
38

„Kész, vége, kasza, teljes megsemmisülés. Elveszik a tópartot a balatonaligaiaktól, ugyanúgy, mint a Rákosi-rendszerben tették, csak most visszafordíthatatlanul, hiszen nem az állam teszi, hanem magántulajdonba kerül” – a Népszava cikke szerint így reagált Bukovszki András, az Aligai Fürdőegyesület (AFE) elnökhelyettese, miután a Somogy Megyei Kormányhivatal megadta a környezetvédelmi engedélyt a Pro-Mot Hungária Kft. és a Hellnarik Hospitality Kft. balatonaligai nagyberuházásához, az Aligaliget projekthez, mely magán-luxusüdülővé alakítja a hajdani pártüdülőt, a Club Aligát.

A helyiek és a Balaton-partot és a tavat féltő civil szervezetek eddig abban bíztak, hogy a kormányhivatal által tavaly ősszel elrendelt környezetvédelmi hatásvizsgálat meggátolhatja a gigaberuházást, amelyet az állam kiemelt gazdasági fontosságú projektté nyilvánított, megkönnyítve ezzel egyrészt az adminisztrációt, másfelől felülírva minden helyi korlátozó rendeletet.

A civilek a projekt veszélyeit bemutató tanulmányokkal próbálták bebizonyítani, hogy milyen visszafordíthatatlan károkat okozhat a beruházás, de az Alkotmánybíróság (formai ok miatt) elutasította a beadványokat, az egyesület pedig a Strasbourgi Emberi Jogi Bírósághoz fordult, mivel az AB azzal utasította el beadványukat, hogy a természetes környezethez való jog nem alapjog.

Hogy milyen lesz Balatonaligán a part, azt már januárban megmutattuk: a látványtervek szerint 1,3 milliárdnyi betonstílus épül a Balaton egyik legszebb pontján. A terület most az Appenin Zrt.-é, amelyben 2019 tavaszáig Mészáros Lőrinc és Tiborcz István is érdekelt volt, míg cégeik el nem adták a részesedéseiket Balázs Attila és Jellinek Dániel érdekeltségeibe. A területet abban az évben lezárták a helyiek elől egy kormányhatározat segítségével.

A helyiek attól tartanak, hogy a fejlesztéssel az addigi közutak is magánkézbe kerülnek, korlátozzák a használatukat, s így nem tudnak lejutni a 32 éve visszakapott partjukra.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt