Moldova felszólította Oroszországot, hogy tartsa tiszteletben területi szuverenitását

külföld
2022 április 22., 19:16
comments 8

A moldovai külügyminisztériumba kérették az orosz nagykövetet, miután Rusztam Minnyekajev orosz vezérőrnagy arról beszélt, hogy ha Moszkva ellenőrzése alá vonná Ukrajna déli részét, kijárata lenne a Dnyeszter menti oroszbarát szakadár területhez, ahol szerinte „az orosz ajkú lakosság elnyomására utaló jelek mutatkoznak”.

Moldova „mély aggodalmát” fejezte ki a nagykövetnek Rusztan Minnyekajev tábornok kijelentése miatt – tudatta közleményében a külügyminisztérium, és felszólította Moszkvát, hogy tartsa tiszteletben területi szuverenitását és semlegességét.

photo_camera Nicu Popescu moldovai külügyminiszter Fotó: POOL/REUTERS

Moldova 1991-ben, a Szovjetunió felbomlása után vált függetlenné, ám a Dnyeszter folyótól keletre levő területen oroszbarát szakadár köztársaság jött létre, amit Transznyisztriaként is szoktak emlegetni. A területen ma is orosz katonák állomásoznak, ezért az ukrajnai háború óta sokan reális veszélynek látják, hogy a harcok Moldovára is átterjednek.

Maia Sandu moldáv elnök éppen pénteken adta át az első iratokat az Európai Unió képviselőjének, amelyek szükségesek országa uniós csatlakozásához. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.