Ungár: Alkalmatlan vagyok arra, hogy a radikális ellenzéki szavazóknak bármit mondjak, azon kívül, hogy ne verjenek meg az utcán

POLITIKA
2022 április 22., 09:40
comments 23

Ungár Péter LMP-s képviselő interjút adott a Telexnek, amiben arról beszélt, hogy a mostani vereség nagyobb volt, mint az előző kettő, de az ellenzéki kollégái jelentős része nem látja, hogy ez egy letaglózó vereség. „Önfelfelmentő mondatok vannak, amik a külső körülményekre hivatkoznak, és amik semmilyen önvizsgálatot nem jelentenek. Egy budapesti zárt elit rétegnek politizáltunk, azonkívül pedig senkit nem érdekelt a vekengésünk” – mondta.

Ungár Péter, az LMP parlamentiképviselője 2021 decemberében
photo_camera Ungár Péter, az LMP parlamentiképviselője 2021 decemberében Fotó: botost/444.hu

Azt mondta, sokan kritizálták belül az irányt, hogy rossz az álláspont, a putyinozás, de mivel az LMP-t még sokan azzal kritizálták, hogy a hatpárti szövetség legkisebb tagja, így nem is az övék a legnagyobb felelősség a vereségben, de szerinte „bonyolultabb, nagyobb és strukturálisabb ez a bukó, mint hogy azt mondjunk, Márki-Zay Péter vagy Gyurcsány Ferenc hibája lenne”.

Szerinte a kétfordulós előválasztással olyan strukturális problémákat hoztak az ellenzéknek, ami hozzájárult a vereséghez. Utólag azt látják, hogy akárki lett volna a jelölt, nagyon sok időt adtak a Fidesznek, hogy „legyalulja”. A másik baj szerinte: „Márki-Zay Péter kiállt az előválasztás után, és azt mondta, hogy ellenzékváltás történt, miközben más civil jelölt nem nyert rajta kívül, és a pártok jelöltjeit akarta vezetni. Ez a hat párt által szervezett buli volt. Mi finanszírozzuk és szervezzük meg a saját leváltásunkat? Hát ez egy abszurd elvárás.”

Szerinte itt nem volt lehetőség ellenzékváltásra, aki ezt ígérve szerzett szavazatokat az előválasztáson, nem mondott igazat.

Ungár szerint az volt a hiba, hogy a Fideszt beengedték a baloldali térfélre a jóléti intézkedéseivel, és nem volt rá válaszuk, semmit sem mondtak rá. „A háborús álláspont szintén egy tragédia volt. Ebben én is hibáztam – ha már önvizsgálatról van szó –, én inkább a putyinozás hibájába estem. Valójában azonban nem érdekelte ez az embereket” – mondta.

A képviselő szerint tényszerűtlen ezt a vereséget a médiafölényre fogni. Dunaújvárost például elveszítette az ellenzék, pedig ott a helyi lap már nem propagandát tolt.

A pártját így különböztette meg a DK-tól és a Jobbiktól: „A Jobbik meg a DK nem jött el a mandátumátvételre szerdán, mi elmentünk. Mi végig fogunk ülni minden protokolláris eseményt is, a Himnusztól a Szózatig, mint akinek volt gyerekszobája.”

A gyurtcsányozásról azt mondta, hogy Gyurcsányt sok mindenben lehet és kell kritizálni, „de ha a 2010 előtti világról mindenben elfogadjuk a Fidesz narratíváját – és a gyurcsányozás ennek a szimbóluma –, akkor soha nem fogunk tudni nyerni, mert mindenben a Fidesz gondolati struktúráját mondjuk vissza”.

Ungár úgy véli: „Ugyanazok az emberek gyurcsányoznak, akik elmondták, hogy Márki-Zay Péterrel lehet csak nyerni, és egy percnyi önvizsgálatot nem tartottak. Van a politikának felelőssége, de azoknak hol a felelőssége, akik teleírták a 444 – Telex – Magyar Hang metaverzumot, hogy Dobrev Klára egy szörnyű minőségű ember, és csak Márki-Zay Péterrel lehet nyerni? Haraszti Miklós bocsánatot kért azért, amit írt, meg Kőszeg Ferenc? Mert én nem láttam.”

A rendszerváltó SZDSZ-esek kritikája után arra a kérdésre, hogy Dobrev Klárával nyertek volna-e, a 30 éves képviselő azt mondta, fogalma sincs.

Arra a kérdésre, hogy mivel tudná meggyőzni a választókat, hogy a pártok közül az LMP-re szavazzanak, a fideszes milliárdos Schmidt Mária nyíltan meleg fia azt mondta:

„Én mind a családi hátterem, mind a személyiségem miatt alkalmatlan vagyok arra, hogy a radikális ellenzéki szavazóknak bármit mondjak, azon kívül, hogy ne verjenek meg az utcán. Én nem szeretnék nekik politizálni, meg nem is tudok, csak békésen éljünk meg egymás mellett. Én azoknak az embereknek szeretnék politizálni, akik unják a jogállami kérdéseket, akik nem gondolják, hogy az Európai Unió bármikor meg fog bennünket védeni, akiket elképesztően nem érdekel a közmédia médiastruktúrája meg a Nemzeti Színház partitúrája. Én azoknak szeretnék szólni, akik szerint probléma, hogy egy idősgondozó 194 ezer nettót keres, és a húszszázalékos béremelést elvitte az infláció.”

(Telex)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.