Szavaznak a franciák

külföld
2022 április 24., 08:33

Este ötig adhatják le a szavazataikat a francia állampolgrok az elnökválasztás második fordulójában, ahol ismét az a kérdés, hogy Emmanuel Macron vezetheti-e tovább az országot, vagy sok sikertelen próbálkozás után végül átveheti a hatalmat Marine Le Pen.

„Félreértés ne essék, semmi sem dőlt el”– ezt mondta Emmanuel Macron a választások első fordulója után, miután kiderült, hogy ő a szavazatok 27,35 százalékát, Le Pen a 23,97 százalékát, Jean-Luc Mélenchon pedig a 21,7 százalékát szerezte meg.

A párizsi apácák már leszavaztak ma reggel.
photo_camera A párizsi apácák már leszavaztak ma reggel. Fotó: PIROSCHKA VAN DE WOUW/REUTERS

Macron a kampány finisében többször is utalt Magyarországra rossz példaként. Előbb egy ellene tüntetőt nyugtatott azzal, hogy szerencséje, hogy nem hazánkban él, majd Le Pen orra alá dörgölte azt a magyar hitelt, amit a szélsőjobboldali jelölt a saját kampányára vett fel.

Az urnazárás után az első eredmények este nyolc órakor érkezhetnek majd.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.