Az oroszok kezdik elzárni a gázcsapot

külföld
2022 április 27., 03:58
comments 41

Kedden a lengyel és a bolgár kormányt is írásban értesítette a Gazprom, hogy szerdán elzárják előlük az orosz gázt. Ha ez valóban megtörténik, akkor új szakaszába lép a szankciós háború, amit az EU és Oroszország az igazi ukrajnai háború mentén vív egymással.

Egészen mostanáig az európai országok azon vitatkoztak egymással, hogy a földgázra és az olajra is kivessenek-e szankciókat. Óriási összeget, szakértői becslések szerint naponta 1 milliárd eurót fizetnek az európai vevők Oroszországnak az energiáért. Több tagállam, így Magyarország is, eddig ellenezte a gáz és az olaj importjának leállítását. Úgy volt, hogy legközelebb május végén vitatják meg a témát a miniszterelnökök Brüsszelben, ám lehetséges, hogy addigra a gáz ügyét Oroszország egyedül eldönti. A keddi fenyegetések alapján úgy tűnik, hogy ők maguk állítják le az európai szállításaikat.

UPDATE 7:23: A Reuters legfrissebb értesülései szerint magyar idő szerint szerdán 6:22-kor óránként kb. 330 ezer köbméternyi gáz érkezett az óránként 3,8 millió köbméter szállítására alkalmas vezetéken, vagyis épp csak csordogált a gáz, ráadásul nem is feltétlenül Lengyelországnak, mert ezen a vezetéken Németországba is szállítanak. A Reuters jelentése szerint az éjjel volt olyan is, hogy egyáltalán nem jött gáz a vezetéken.

UPDATE 8:52 "Teljes egészében felfüggesztették a szállításokat" a bolgár Bulgargaznak és a lengyel PGNiG-nek, "a rubelben fizetés hiánya miatt", közölte szerda reggel a Gazprom. Közleményükben jelezték, hogy "április 1-től a gázért rubelben kell fizetni az új fizetési rendszerben, amiről időben értesítettük partnereinket". A Gazprom egyben arra is figyelmeztetett, hogy amennyiben Lengyelország és Bulgária "illegálisan vételezne gázt" az országokon áthaladó tranzitból, akkor "teljes egészében leállítják" a gáztranszfert is.

A rubeles fizetés elmaradására hivatkoznak

Az oroszok arra hivatkoznak, hogy a vevőik nem akarnak Putyin március végén hozott rendelete szerint fizetni, és aki nem így fizet, az mostantól nem kap gázt. Putyin rendelete azt követeli, hogy a vevők tegyék le euróban és dollárban a gáz árát a Gazprombanknál nyitandó új számlájukra, azt egy technikailag kölcsönszerződésnek látszó ügylettel a bank rubellé váltaná át, a rubelt pedig egy másik számlára tennék, ami szintén a vevő nevén lenne, és onnan utalnák el a Gazpromnak a pénzt, immár rubelben. A bonyolult rendszer elvben azt volt hivatott kivédeni, hogy az orosz pénzügyi szolgáltatókra kivetett EU-s szankciók ne akadályozzák a "rubelben fizetést". A rendszert itt mutattuk be, és itt ismertettük a részleteit.

Az Európai Bizottság április 15-én kiadott egy állásfoglalást, hogy véleményük szerint ez a fizetési rendszer még így is sérti a szankciókat, bár hozzátették, hogy ez nem jelent kötelező iránymutatást a Gazprommal kapcsolatban álló cégeknek. Erről itt írtunk részletesen.

Vezérlőpult a Gazprom egyik gázmezőjén.
photo_camera Vezérlőpult a Gazprom egyik gázmezőjén. Fotó: ALEXANDER NEMENOV/AFP

A lengyelek októbertől egyébként se vettek volna már orosz gázt

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.