„Nem minősíti más ország igazságszolgáltatási gyakorlatát”, ezért vétózta meg a kormány az EU-s állásfoglalást

POLITIKA
2022 április 28., 15:18
comments 11

Az Európai Unió elítélte volna a török bíróság döntését, hogy életfogytig tartó börtönbüntetést róttak ki Osman Kavala üzletemberre, de Magyarország megakadályozta a közös kiállást.

Orbán Viktor miniszterelnök (Recep Tayyip Erdogan török államfõvel tárgyal Brüsszelben 2021. június 13-án
photo_camera Fotó: Fischer Zoltán/Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI/MTVA

Kavalát azzal a váddal ítélték el hétfőn Isztambulban, hogy meg akarta dönteni a török kormányt azáltal, hogy anyagilag segítette a Gezi parki tüntetéseket, majd támogatott egy puccskísérletet.

A Szabad Európa megkérdezte a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, hogy miért akadályozta meg a közös kiállást, és hogy mi a kormány véleménye Kavala elítéléséről, illetve az emberi jogok helyzetéről általában Törökországban. A minisztérium egyetlen mondattal válaszolt:

„Magyarország nem minősíti más ország igazságszolgáltatási gyakorlatát.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.