A szlovák külügyminiszter rászólt Szijjártóra, hogy nem a V4-es fegyverszállítmányok nyújtják el a háborút

POLITIKA
2022 április 29., 14:57
comments 13

A V4-es csoport válságáról közölt cikket a Denník N, amiben bemutatták,hogyan maradt egyedül az Ukrajnával kapcsolatos álláspontja miatt a magyar kormány. Eduard Heger szlovák miniszterelnök a múlt héten beszélt arról, mennyire csalódott Magyarország álláspontja miatt, Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök pedig azt mondta, a szlovákokkal és a csehekkel ugyanannyira felháborodottak, amikor valaki ellenzi az Oroszország elleni szankciókat, legyen az Magyarország vagy Németország.

A cikkben megszólal Ivan Korčok szlovák külügyminiszter is, aki azt mondta, amíg Szlovákia, Csehország és Lengyelország egyetért a legfontosabb biztonságpolitikai kérdésekben, addig Magyarország próbál távolságot tartani. A V4-es csoport jövőjével kapcsolatban azt mondta, a gyakorlati együttműködést kell keresniük, és nem szabad azt az irreális látszatot fenntartaniuk, mintha a négy országnak közös külpolitikája lenne az EU-n és a NATO-n belül. Hozzátette, hogy a szlovákok szerint a régió érdeke egybe esik a nyugat érdekével.

Szijjártó Péter és Ivan Korcok
photo_camera Szijjártó Péter és Ivan Korcok Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Ugyanakkor Korčok már jelezte Szijjártó Péternek, hogy tartsák tiszteletben egymás álláspontját az Ukrajnának nyújtott katonai segítséggel kapcsolatban, vagyis a magyar kormány ne kommunikáljon úgy, mintha a V4-es országok a fegyverszállítmányokkal a konfliktust akarnák elnyújtani. Szerinte legfeljebb azt hosszabbítják meg, amíg Ukrajna képes megvédeni magát a katonai agresszióval szemben.

A szlovák kormány a héten hagyott jóvá egy javaslatot, amivel 2 millió euró értékben adnak hadianyagot Ukrajnának. Szlovákia nemrég a S-300-as légvédelmi rendszerét is odaadta az ukránoknak, és hamarosan a Zuzana tarackágyú szállításáról is megállapodhatnak. Lengyelország pedig felajánlotta Szlovákiának, hogy amíg nem kapnak új vadászgépeket az Egyesült Államokból, készek megvédeni a légterüket.

Ugyanakkor a magyar kormány álláspontján nem akarta külön kommentálni, de megemlítette, hogy egyébként eddig minden szankciót megszavaztak az EU-ban és a NATO-ban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.