Áder egyetlen területen tudott függetlenedni Orbántól, Novák Katalin ezt is elveszítette

POLITIKA
2022 május 4., 20:18
comments 16

Bár Áder János sosem volt az önjáróság poszterfiúja, 2015-ben legalább annyit el tudott intézni magának, hogy a Terrorelhárítási Központ helyett a Készenléti Rendőrség lássa el a védelmét. Akkor a hvg.hu arról írt, hogy Áder nem bízott meg a miniszterelnök által alapított TEK-ben, és úgy volt vele, inkább a belügyminiszter tudjon a találkozóiról, mint Orbán. Nem sokkal korábban Kövér László is kivonta magát a TEK ellenőrzése alól, amikor megalapította az Országgyűlési Őrséget. Később kiderült, hogy Áder félelme nem volt alaptalan, mert az elnök testőreit is megcélozták a Pegasus nevű kémszoftverrel.

Úgy tűnik, a jövő kedden hivatalba lépő Novák Katalin még Áder Jánosnál is kevésbé érzékeny az ilyesmire: egy szerda esti kormányrendelet szerint

a TEK május 10-étől már nem csak Orbán Viktor miniszterelnök, Szijjártó Péter külügyminiszter és Polt Péter főügyész védelmét szervezi meg és hajtja végre, hanem a köztársasági elnökét is.

photo_camera Orbán Viktor és Novák Katalin a Karmelita kolostor előtt Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

A rendelet azt is kimondja, hogy a köztársasági elnök és családtagjainak védelmére használt kényszerítő eszközöket és tárgyi eszközöket a Készenléti Rendőrségtől a Terrorelhárítási Központ veszi át.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt