Áder egyetlen területen tudott függetlenedni Orbántól, Novák Katalin ezt is elveszítette

POLITIKA
2022 május 04., 20:18
comments 16

Bár Áder János sosem volt az önjáróság poszterfiúja, 2015-ben legalább annyit el tudott intézni magának, hogy a Terrorelhárítási Központ helyett a Készenléti Rendőrség lássa el a védelmét. Akkor a hvg.hu arról írt, hogy Áder nem bízott meg a miniszterelnök által alapított TEK-ben, és úgy volt vele, inkább a belügyminiszter tudjon a találkozóiról, mint Orbán. Nem sokkal korábban Kövér László is kivonta magát a TEK ellenőrzése alól, amikor megalapította az Országgyűlési Őrséget. Később kiderült, hogy Áder félelme nem volt alaptalan, mert az elnök testőreit is megcélozták a Pegasus nevű kémszoftverrel.

Úgy tűnik, a jövő kedden hivatalba lépő Novák Katalin még Áder Jánosnál is kevésbé érzékeny az ilyesmire: egy szerda esti kormányrendelet szerint

a TEK május 10-étől már nem csak Orbán Viktor miniszterelnök, Szijjártó Péter külügyminiszter és Polt Péter főügyész védelmét szervezi meg és hajtja végre, hanem a köztársasági elnökét is.

Orbán Viktor és Novák Katalin a Karmelita kolostor előtt
photo_camera Orbán Viktor és Novák Katalin a Karmelita kolostor előtt Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

A rendelet azt is kimondja, hogy a köztársasági elnök és családtagjainak védelmére használt kényszerítő eszközöket és tárgyi eszközöket a Készenléti Rendőrségtől a Terrorelhárítási Központ veszi át.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.