Bolsonaro: Leonardo DiCaprio jobb, ha befogja a száját ahelyett, hogy ostobaságokat beszél

klímavédelem
2022 május 05., 04:56
comments 11

Jair Bolsonaro brazil elnök azután ment neki Leonardo DiCapriónak, miután a színész az Amazonas környezetvédelmi jelentőségéről beszélt. „DiCapriónak most már tudnia kell, hogy a Kereskedelmi Világszervezet elnöke mondta, hogy a brazil agrárbiznisz nélkül a világ éhezne. Szóval DiCaprio jobb, ha befogja a száját, ahelyett, hogy ostobaságokat beszél.”

photo_camera Jair Bolsonaro Fotó: MATEUS BONOMI/AGIF via AFP

Bolsonaróból azután szakadtak ki a fentiek, hogy DiCaprio Twitteren arra buzdította a brazil fiatalokat, hogy regisztráljanak az októberi választásra. Leginkább azért, mert „Brazília az Amazonas és más, a klímaváltozás szempontjából kritikus ökoszisztémák otthona”, és mert szerinte „ami ott történik, az mindannyiunk számára fontos”. A színész tweetjében ehhez hozzátette, szerinte a fiatalok szavazata kulcsfontosságú az egészséges bolygó érdekében történő változás előmozdításához”.

link Forrás

Bolsonaro a fentiekre először egy még kicsit más hangulatú tweetben reagált: „Köszönöm a támogatást, Leo! Nagyon fontos, hogy minden brazil szavazzon a közelgő választásokon. A népünk majd eldönti, hogy meg akarja-e tartani szuverenitásunkat az Amazonason, vagy hogy külföldi érdekeket szolgáló csalók irányítsák az országot. Jó voltál A visszatérőben.” Csak ezután mondta ki, hogy DiCaprió jobban tenné, ha befogná a száját.

photo_camera Leonardo DiCaprio Fotó: IMAGE PRESS AGENCY/NurPhoto via AFP

Az Amazonas pusztításának mértéke nagyot ugrott Bolsonaro 2019-es hivatalba lépése óta, az elnök egyszerűen kijelentette, hogy a környezetvédelem akadályozza a gazdasági fejlődést, amely meg csökkenthetné a szegénységet az Amazonas térségében.

Októberben klímajogászok sürgették a Nemzetközi Büntetőbíróságot, hogy indítsanak vizsgálatot Bolsonaróval szemben az Amazonas pusztítása miatt, mert szerintük az, amit a brazil elnök csinál a világ legnagyobb esőerdejével, „emberiség elleni bűncselekmény”.

A brazil Nemzeti Űrkutatási Intézet múlt havi jelentése szerint az Amazonas esőerdeiben 2022 első három hónapjában az erdőirtás által érintett részek mértéke akkora volt, mint korábban soha. Csak idén január és március között 941,34 négyzetkilométernyi erdőt pusztítottak el. (CNN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.