Óriási Z betű előtt parádéznak majd a moszkvai győzelem napi felvonuláson

háború
2022 május 06., 16:56

Egy Szent György-szalagból formált óriási Z betűbe borították a moszkvai Garden körút egyik irodaépületét. Ez előtt haladnak majd el a Vörös térre menet a felvonuló orosz hadsereg katonái hétfőn.

Egy önjáró löveg személyzete gyakorol a hétfői felvonulásra.
photo_camera Egy önjáró löveg személyzete gyakorol a hétfői felvonulásra. Fotó: ALEXEY MAISHEV/Sputnik via AFP

Ukrajna orosz inváziójának kezdete óta putyinista szimbólummá vált a Z betű Oroszországban (és még Tatán is). Úgy tűnik, ezt a győzelem napján sem szégyellik, épp ellenkezőleg.

Mosolygós szelfi a putyinista szimbólum előtt.
photo_camera Mosolygós szelfi a putyinista szimbólum előtt. Fotó: NATALIA KOLESNIKOVA/AFP

Május 9-én ünneplik a II. világháború befejezésének 77. évfordulóját. Ez az esemény évek óta Putyin egyik legfontosabb katonai erőfitogtatása is egyben. Sokan tippelgetik, hogy a jeles évforduló mit jelent a háború szempontjából. A Kreml szóvivője szerint semmit, Orbán Viktor szerint viszont ezen a napon fog véget érni az invázió.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.