Ursula von der Leyen Magyarországra jön

eu
2022 május 09., 14:20
comments 42
Ursula von der Leyen bejelenti a megállapodást az Oroszországgal szembeni szankciókról Brüsszelben 2022. február 22-én
photo_camera Ursula von der Leyen bejelenti a megállapodást az Oroszországgal szembeni szankciókról Brüsszelben 2022. február 22-én Fotó: JOHANNA GERON/AFP

Ursula von der Leyen délután Magyarországra jön, hogy Orbán Viktorral találkozzon – jelentette be az Európai Bizottság elnökének szóvivője. Eric Mammer szerint az európai biztonságról és az energiaellátásról fognak egyeztetni.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nem sokkal korábban az Országházban arról beszélt, hogy Magyarország nem szavazza meg az Európai Bizottság kezdeményezését az Oroszország elleni szankciókról, mert az az országnak problémát jelent, és a megoldásra nem tartalmaz javaslatot. Azt mondta, nem lehet a magyarokkal megfizettetni a háború árát.

Szijjártó azt mondta, Magyarország támogatta az eddigi öt brüsszeli szankciós csomagot, de jelezte, hogy vörös vonal Magyarország energiaellátási biztonságának garantálása. Az energiaellátáshoz kellenek kőolaj- és gázforrások, valamint vezetékek, amik idehozzák azt – magyarázta. Az ország földrajzi elhelyezkedése, a szállítási útvonalak, valamint az olaj- és gázmezők elhelyezkedése, elérhetősége határozza meg Magyarország energiaellátásának biztonságát – mondta.

Minden ország energiaellátási szerkezete más, és az uniós állam- és kormányfők megállapodtak, hogy csakis olyan lépéseket tehet az EU, amik figyelembe veszik az egyes tagállamok eltérő energiaellátási szerkezetét. Ezt az egységet rúgta fel most az Európai Bizottság javaslata az olajembargóról – mondta.

Szerinte a mostani brüsszeli javaslat felér egy magyar gazdaságra ledobott atombombával, lerombolná Magyarország biztos lábakon álló energiaellátását, elfogadása esetén a magyar gazdaság működtetéséhez szükséges kőolaj beszerzése lehetetlenné válna. Magyarországra csak csővezetéken jöhet kőolaj, és a szükséges mennyiség csaknem kétharmada Oroszországból érkezik – mondta Szijjártó, aki szerint a brüsszeli csomag elfogadása 700 forintos benzin- és 800 forintos gázolajárat hozna, több 100 millió forint kiadást jelentene a finomítóátállás, ami legalább 5 évig tartana, és az utána vásárolt olaj drágább lenne, mint most.

A tervezett olajembargó problémáiról a hétvégén a 444-en bővebben is beszélt Magyari Péter kollégánk. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.