Zelenszkij: Ukrajnában hamarosan két győzelem napja lesz, de valakinek nem marad majd egy sem

háború
2022 május 09., 08:29

„Ez nem két hadsereg háborúja. Ez két világnézet háborúja. A barbárok háborúja, akik lebombázzák a Szkovoroda múzeumot, és azt hiszik, a rakétáik elpusztíthatják a filozófiánkat, ami idegesíti őket. Ami ismeretlen számukra. Amitől félnek. Aminek a lényege, hogy szabad emberek vagyunk, akik a maguk útját járják. Ma ezen az úton vívunk háborút, és senkinek sem adunk egy darabka földet sem a területünkből” - mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök győzelem napi beszédében, nem sokkal azelőtt, hogy Vlagyimir Putyin a moszkvai Vörös téren szónokolt.

Zelenszkij szerint az oroszok azt remélték, Ukrajna nem lesz hajlandó megünnepelni idén a május 9-i győzelem napját, amikor évről évre Szovjetunió és a nyugati szövetségesek második világháborús győzelmére emlékeznek.

Volodimir Zelenszkij május 1-én Kijevben fogadja Nancy Pelosit, az amerikai képviselőház elnökét.
photo_camera Volodimir Zelenszkij május 1-én Fotó: UKRAINIAN PRESIDENCY/HANDOUT/Anadolu Agency via AFP

Felidézte, hogy bár Putyin „nácitlanításnak” nevezi az Ukrajna ellen indított háborút, valójában ukránok milliói harcoltak annak idején a nácik ellen Luhanszkban, Donyeckben, Herszonban, Melitopolban, Bergyanszkban, Mariupolban és Szimferopolban. Zelenszkij azt mondta, ma is ezek a városok adják a hitet, hogy ki lehet szorítani a megszállókat az ország területéről.

Azt mondta, ma Putyin másolja Hitler gaztetteit (az orosz elnök nevét nem mondta ki konkrétan), de végül mindent el fog veszíteni. „Hamarosan két győzelem napja is lesz Ukrajnában, valakinek pedig nem marad majd egy sem. Győztünk akkor, és győzni fogunk most is”.

Putyin a várakozásokkal ellentétben végül nem tett semmilyen komoly bejelentést Moszkvában, de helyes döntésnek nevezte Ukrajna megtámadását.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.