Nagy István: Vészhelyzet van, utat kell nyitni az ukrán gabonának

május 22., vasárnap 17:40
4

Nagy István agrárminiszter az RTL Híradónak azt mondta: a kormány eddig nem élt az elővásárlási jogával az exportra szánt gabonafélék esetében, az intézkedés célja ugyanis nem a kivitel megtiltása volt, hanem a folyamatos készletnyilvántartás biztosítása.

Nagy István agrárminiszter beszédet mond a Nolato Magyarország Ipari és Kereskedelmi Kft. beruházásbejelentésén a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2021. február 11-én. Illusztráció: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

Nagy szerint az ukrajnai háború hatása Magyarországon nem a készlethiányban, hanem az emelkedő árakban érhető tetten, a kormány pedig azon dolgozik, hogy szárazföldi szállítási folyosót nyisson az ukrán mezőgazdasági terményeknek.

„Vészhelyzet van, fogalmazhatok így is, hiszen Ukrajnában a vetésterület csökkent, a termésmennyiség csökkent, ami megtermett, nem tudjuk kihozni. Nagyon dolgozunk azon, hogyan tudjuk megoldani azt a lehetőséget, hogy szárazföldön utat nyissunk az ukrán gabonának szerte a világba” – mondta Nagy István.

A volt moszkvai német nagykövet szerint Vlagyimir Putyin direkt akar éhínséget előidézni a Közel-Keleten és Afrikában azzal, hogy hadseregével blokkolja az ukrán gabona exportját, illetve támadja az ország gabonaraktárait. Rüdiger von Vritsch szerint Putyin szándéka az, hogy az éhezés miatt meginduló menekülthullám destabilizálja Európát.

Gabonamalom Bajorországban 2020. április 14. Fotó: SVEN HOPPE/dpa Picture-Alliance via AFP

Az RTL azt írja, az Agrárminisztérium április végén két hónappal meghosszabbította a gabona-, olajos- és fehérjenövény kiviteli bejelentési kötelezettséget. Bár a március elején bevezetett intézkedés a kormány úgy kommunikálta, hogy az orosz-ukrán háború miatt „minden gabonakivitelt megtiltottak”, az export nem állt le. (RTL)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt