Kívülről látványos, belülről egyelőre felemás élmény az új Néprajzi Múzeum

Lezárt tartalom a Kör tagjainak KULTÚRA
2022 május 24., 09:43
comments 82

Hétfőn hivatalosan is megnyílt a Liget-projekt egyik óriás-beruházása, az új Néprajzi Múzeum az Ötvenhatosok terén. (Ahová, mindenki megnyugodhat, visszakerült az emlékmű.) Bár 150 éve létezik az intézmény, egészen idáig hányódott egyik helyszínről a másikra, amelyekben csak egy volt a közös: egyik sem múzeumi célra épült. Most ez a vándorlás ér véget. Mielőtt azonban rátérnénk a részletekre, bemelegítésként néhány szórakoztató adat:

  • Két szárny, 7000 m2 kiállítótér, 7000 m2 tetőkert, rögtön három kiállítás. Ez a kiállítótér háromszor akkora, mint amekkorával az Igazságügyi Palotában rendelkezett a Néprajzi Múzeum, és már most kétszer annyi műtárgy van itt kiállítva, mint az előző helyen.
  • 2021 nyarán kellett volna elkészülnie, de az épület befejezése mostanáig csúszott.
  • Eredetileg 26 milliárd forintba került volna, a végösszeg januárban már 38,9 milliárdnál járt.

Mivel rendszeresen járok a Dózsa György úton, nagyjából követtem, ahogy haladt az építkezés, de sokáig csak a két, földből kitüremkedő, csupa üveg épületszárnyat lehetett látni. Akkor nehéz volt elképzelni, hogyan is fog ez kinézni, de miután rákerült a díszítés, és parkosították a tetőkertet, el kell ismernem, látványos lett.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt