Kívülről látványos, belülről egyelőre felemás élmény az új Néprajzi Múzeum

KULTÚRA
2022 május 24., 09:43

Hétfőn hivatalosan is megnyílt a Liget-projekt egyik óriás-beruházása, az új Néprajzi Múzeum az Ötvenhatosok terén. (Ahová, mindenki megnyugodhat, visszakerült az emlékmű.) Bár 150 éve létezik az intézmény, egészen idáig hányódott egyik helyszínről a másikra, amelyekben csak egy volt a közös: egyik sem múzeumi célra épült. Most ez a vándorlás ér véget. Mielőtt azonban rátérnénk a részletekre, bemelegítésként néhány szórakoztató adat:

  • Két szárny, 7000 m2 kiállítótér, 7000 m2 tetőkert, rögtön három kiállítás. Ez a kiállítótér háromszor akkora, mint amekkorával az Igazságügyi Palotában rendelkezett a Néprajzi Múzeum, és már most kétszer annyi műtárgy van itt kiállítva, mint az előző helyen.
  • 2021 nyarán kellett volna elkészülnie, de az épület befejezése mostanáig csúszott.
  • Eredetileg 26 milliárd forintba került volna, a végösszeg januárban már 38,9 milliárdnál járt.

Mivel rendszeresen járok a Dózsa György úton, nagyjából követtem, ahogy haladt az építkezés, de sokáig csak a két, földből kitüremkedő, csupa üveg épületszárnyat lehetett látni. Akkor nehéz volt elképzelni, hogyan is fog ez kinézni, de miután rákerült a díszítés, és parkosították a tetőkertet, el kell ismernem, látványos lett.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.