Kihátrál a német kormány a hszincsiangi befektetések mögül

külföld
2022 május 28., 11:06
comments 1

A német kormány nem segíti többé a vállalatok hszincsiangi befektetéseit, jelentette be pénteken a gazdasági minisztérium a kínai ujgur kisebbséget érintő emberi jogi sérelmekre hivatkozva.

Leállítják azoknak a projekteknek a támogatását is, amelyek ugyan nem a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen működnek, de kapcsolatban vannak olyan szereplőkkel, amelyek igen, írja a Politico.

A rendőrök Ili prefektúra akkori kormányzójának, Nurlan Abdumalinnak a tévébeszédét nézetik a fogvatartottakkal a Tekes megyei fogolytáborban a nyugat-kínai Hszincsiang tartományban.
photo_camera A rendőrök Ili prefektúra akkori kormányzójának, Nurlan Abdumalinnak a tévébeszédét nézetik a fogvatartottakkal a Tekes megyei fogolytáborban a nyugat-kínai Hszincsiang tartományban. Fotó: The Victims of Communism Memorial Foundation/AFP

A korábban kiosztott támogatásokat sem hosszabbítják meg, így a Volkswagen újabb hszincsiangi befektetéseihez sem járulnak hozzá. Az autógyár 600 embert foglalkoztat a térségben, de az Adidas, a Puma, a BMW, a Bosch, a Siemens és a BASF is kötődik Hszincsianghoz.

A héten újabb nemzetközi tényfeltárás hozott bizonyítékokat arra, milyen embertelenül bánik a kínai vezetés a hszincsiangi ujgur kisebbséggel.

Nemrég készítettünk interjút Rian Thum történésszel, a téma szakértőjével, aki szerint az ujgurok elnyomásához a náci koncentrációs táborok és a maoista kulturális forradalom elemeit vegyítik a mesterséges intelligencia megfigyelési eszközeivel.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.