Macron és Scholz 80 percig telefonált Putyinnal, felszólították, hogy tárgyaljon közvetlenül és komolyan Zelenszkijjel

háború
2022 május 29., 12:23
comments 9

Franciaország és Németország vezetői felszólították Vlagyimir Putyint, hogy folytasson „közvetlen, komoly tárgyalásokat” Ukrajna elnökével – közölte a német kancellári hivatal.

Emmanuel Macron és Olaf Scholz 80 percig beszélt telefonon az orosz elnökkel, és a páros „ragaszkodott az azonnali tűzszünethez és az orosz csapatok kivonásához” – közölte a kancellári hivatal.

A Kreml szerint Putyin azt mondta, Moszkva nyitott a párbeszéd folytatására Kijevvel, de nem említették, hogy lehetőség lenne Putyin és Zelenszkij közvetlen tárgyalásaira.

Az ukrán elnök korábban azt mondta, „nem vágyik” a tárgyalásokra, de hozzátette, hogy ezekre valószínűleg szükség lesz a konfliktus lezárásához.

Mióta Oroszország február 24-én lerohanta Ukrajnát, az orosz és az ukrán delegáció többször is tárgyalt távolról és személyesen, de az erőfeszítések az utóbbi időben elakadtak.

Vlagyimir Putyin május 16-án a Kremlben.
photo_camera Vlagyimir Putyin május 16-án a Kremlben. Fotó: Anton Novoderezskin/Sputnik via AFP

Franciaország és Németország is sürgette Putyint, hogy engedjen szabadon 2500 ukrán harcost, akik hadifogságba estek a mariupoli Azovsztal acélmű ostromakor. (A kiterjedt gyár a déli kikötőváros utolsó erődje volt, de Mariupolt az orosz erők szétbombázták, és most romokban hever.)

A francia és a német vezetők azt is kérték Putyintól, hogy szüntesse meg Oroszország blokádját Odesza kikötőjével szemben, és tegye lehetővé a gabonaexportot. A Kreml szerint Putyin megvizsgálja a lehetőségeket a globális élelmiszerválság kezelésében, cserébe a szankciók feloldását követelte a Nyugattól.

Oroszország óva intette Franciaországot és Németországot az Ukrajnába irányuló fegyverszállítások növelésétől, mondván, hogy ez tovább növelheti az instabilitást. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.