Óriási, de a korábbi évekénél kisebb osztalékot vitt ki az Audi, megugrott a Mercedes nyeresége

gazdaság
2022 május 31., 10:54
comments 1

2021-ben 7,5 milliárd euróról 7,67 milliárdosra nőtt az Audi Hungaria exportbevétele, de az anyag- és bérköltségek növekedése miatt az adózás előtti nyereségük 500 millióról 335 millió euróra csökkent - írja az mfor.hu. A lap cikke megjegyzi, hogy az autógyár milyen kevés adót fizetett: a 335 milliós nyereség után mindössze 2,9 millió eurót, ami ugyan duplája a megelőző évinek, viszont csak az egytizede a 9 százalékos társasági adónak.

Az Audi az előző évek szokását folytatva a teljes nyereséget plusz a cég eredménytartalékát is kifizette osztalékként, 2021-re összesen 1,022 milliárd eurót. Az osztalék 2019-ban 2 milliárd, tavaly 6 milliárd euró volt.

Másfajta utat járt be 2021-ban a magyarországi Mercedes. Az ő árbevételük ugyanis csökkent, nem is kevéssel, 3,4-ről 3,1 milliárd euróra, de a 25 ezerrel kevesebb legyártott autó a drágább, nagyobb hozzáadott értékű modellek közé tartozott. Az adózás utáni nyereség emiatt ugrott meg jelentősen, 39,3 millió euróról 67,6 millió euróra. Az adózás előtti nyereség 75 millió eurós volt, a cég ezután 7,4 millió euró társasági adót fizettek, vagyis arányában tízszer annyit, mint az Audi. A durván 67 millió forintos megmaradt nyereséget a Mercedes teljes egészében kifizette osztalékként.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.