A Médiatanács eljárást indít a Metropol „koldustérképe” miatt

június 2., csütörtök 16:41

„A hajléktalanság problémáját leegyszerűsítő módon, általánosítva, a fedél nélkül élő embereket egyes kábítószerfüggő, erőszakosan kéregető csoportokkal azonosítva ábrázolhatta a Metropol.”

Ezt nem én írom a fideszes lapról, ami tavaly nívódíjat kapott a Parlamentben, hanem a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság.

Az állandóan a hajléktalan emberek és a koszos drogosok ellen hergelő Metropolnak a nyomtatott és az online verziójában is megjelent cikke felveti a kirekesztés gyanúját, és felmerülhet, hogy öncélúan, megalázóan és sérelmesen mutattak be kiszolgáltatott személyeket, ezért az NMHH Médiatanácsa eljárást indít a kiadó, a Mediaworks Hungary Zrt. ellen.

Illusztráció: Botos Tamás

Az „Olvasóink panaszai alapján: Itt a nagy koldustérkép! Hol zaklatják a kéregetők a járókelőket?” című cikkben Budapesten működő, erőszakosan kéregető, szervezett csoportokról számoltak be, együtt említve a hajléktalanságot az erőszakos kéregetéssel és a kábítószer-fogyasztással.

A lap a cikkhez kapcsoltan egy térképet is közölt, amiben azokat a helyeket jelölték, ahol erőszakos koldusokra számíthatnak a járókelők, illusztrációként pedig olyan fotókat is bemutattak, amiken földön fekvő, alvó vagy magatehetetlen állapotban lévő emberek láthatók.

Az írást az Utcajogász bejelentése alapján kezdte vizsgálni az NMHH Médiatanácsa. A hatóság arra keresi a választ, hogy a cikk a kiszolgáltatott helyzetben lévő személyeket öncélúan és sérelmesen mutatta-e be, és megsértette-e a kirekesztést tiltó törvényi rendelkezéseket.

Mitől kirekesztő, sérelmes vagy öncélú egy ábrázolás?

A hatósági és a bírósági gyakorlat szerint egy médiatartalom akkor kirekesztő, ha alkalmas sztereotípiák kialakítására vagy a már meglévők felerősítésére, illetve ha a szóban forgó közösség elszigetelése, különállósága mellett érvel, akár úgy, hogy felveti a közösséghez tartozó személyek jogainak korlátozási lehetőségét. A joggyakorlat szerint a megalázó helyzetben való bemutatás az önérzetet súlyosan sértő, méltóságot romboló helyzet, a kiszolgáltatottság pedig olyan szituációt jelent, amikor a személynek nincs lehetősége saját mérlegelése szerint dönteni vagy cselekedni. Akkor sérelmes a bemutatás, ha például annak alapján az adott személy megítélése hátrányos, negatív lehet, míg az öncélú ábrázolás a szórakoztatás, haszonszerzés vagy megbotránkoztatás kizárólagos céljával történő bemutatást jelenti – írja az NMHH.

Hogy a full fideszes Médiatanács mit fog kezdeni az orbánista lappal, jó kérdés.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt