Az ukrán külügyminiszter visszaszólt Macronnak, aki szerint Putyin hibája miatt nem szabad megalázni Oroszországot

háború
2022 június 04., 15:46
comments 49

Az ukrán vezetés körében nem aratott osztatlan sikert Emmanuel Macron francia elnök legutóbbi nyilatkozata az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban. Macron vidéki francia lapoknak adott interjújában beszélt arról: létfontosságú, hogy Oroszországot ne alázzák meg, annak érdekében, hogy diplomáciai megoldást lehessen találni, amint Ukrajnában megszűnnek a harcok.

Emmanuel Macron
photo_camera Emmanuel Macron Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

A francia elnök állítása szerint közölte Putyinnal (december óta több mint 100 órát töltöttek már telefonos tárgyalásokkal), hogy „történelmi és alapvető hibát követett el népe, saját maga és a történelem szempontjából”.

„Szerintem elszigetelte magát. Elszigetelődni egy dolog, de ebből kilépni nehéz út. Oroszországot nem szabad megalázni (...), hogy azon a napon, amikor a harcok megszűnnek, diplomáciai eszközökkel kövezhessük ki a kiutat” - mondta.

Macronnak meggyőződése, hogy Franciaországnak közvetítő szerepet kell betöltenie Ukrajna és Oroszország között.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter azonban szombat délután úgy reagált, hogy Franciaország, és minden olyan ország, amely hasonló felhívást intéz, csak saját magát alacsonyítja le. Szerinte ugyanis

Oroszország magát alázza meg, és inkább arra kellene koncentrálni, hogy hogyan „tegyék helyre” Oroszországot.

link Forrás


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.