Jövőre újra megkaphatják az önkormányzatok a kkv-k iparűzési adóját

gazdaság
2022 június 07., 14:26
comments 1

„Ami az iparűzési adókedvezmény mostani rendszerét illeti, ez várhatóan az év végére kifut” - ezt válaszolta Varga Mihály pénzügyminiszter az ATV kérdésére, hogy a kormány kivezeti-e a kkv-k iparűzési adókedvezményét. Ez azt jelentheti, hogy 2023-tól az önkormányzatok ismét megkaphatják a kisvállalkozások teljes iparűzési adóját.

A kormány még 2020-ban, a járványra hivatkozva hozott egy döntést, hogy a magánszemélyeknek és kisvállalkozásoknak csak az iparűzési adó felét kell befizetniük az önkormányzatoknak. Ez hatalmas érvágás volt az önkormányzatoknak, amelyeknek a hipa a fő bevételi forrásuk, ráadásul nem ez volt az egyetlen lépés, amivel a kormány jelentős összegeket vett ki a polgármesteri hivatalok kasszájából.

Sokkal viszont nem járnak majd jobban a települések, mert a kormány már bejelentette, hogy kilépteti a rezsicsökkentés rendszeréből az önkormányzatokat és a gazdálkodó szervezeteket. Vagyis az önkormányzatoknak és intézményeiknek piaci áron kell majd fizetni az energiáért. Varga a sajtótájékoztatón a Telex.hu cikke szerint ezt azzal indokolta, hogy „ez egy családbarát kormány”, és alapvetően a családokat akarják segíteni, az önkormányzatok költségvetéseiben pedig a minisztériumnál látnak tartalékokat, így ki fogják tudni gazdálkodni a jelentősen emelkedő rezsiköltségeket. A rezsivédelmi alapból pedig (amibe az extraprofit különadókból és a kormányzati kiadáscsökkentésekből lenne pénz a tervek szerint, bár a költségvetésben nagy kiadáscsökkentés eddig még nem látszik) segíthetik az önkormányzatokat, a kkv-kat és az egyházakat is.

A kata rebesgetett módosításáról a miniszter csak annyit mondott, hogy a témáról „egyeztetnek” a héten, a cél pedig az lenne, hogy bezárják a kiskapukat, ez pedig „a költségvetés és a vállalkozások érdeke is”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.