Jövőre újra megkaphatják az önkormányzatok a kkv-k iparűzési adóját

június 7., kedd 14:26
1

„Ami az iparűzési adókedvezmény mostani rendszerét illeti, ez várhatóan az év végére kifut” - ezt válaszolta Varga Mihály pénzügyminiszter az ATV kérdésére, hogy a kormány kivezeti-e a kkv-k iparűzési adókedvezményét. Ez azt jelentheti, hogy 2023-tól az önkormányzatok ismét megkaphatják a kisvállalkozások teljes iparűzési adóját.

A kormány még 2020-ban, a járványra hivatkozva hozott egy döntést, hogy a magánszemélyeknek és kisvállalkozásoknak csak az iparűzési adó felét kell befizetniük az önkormányzatoknak. Ez hatalmas érvágás volt az önkormányzatoknak, amelyeknek a hipa a fő bevételi forrásuk, ráadásul nem ez volt az egyetlen lépés, amivel a kormány jelentős összegeket vett ki a polgármesteri hivatalok kasszájából.

Sokkal viszont nem járnak majd jobban a települések, mert a kormány már bejelentette, hogy kilépteti a rezsicsökkentés rendszeréből az önkormányzatokat és a gazdálkodó szervezeteket. Vagyis az önkormányzatoknak és intézményeiknek piaci áron kell majd fizetni az energiáért. Varga a sajtótájékoztatón a Telex.hu cikke szerint ezt azzal indokolta, hogy „ez egy családbarát kormány”, és alapvetően a családokat akarják segíteni, az önkormányzatok költségvetéseiben pedig a minisztériumnál látnak tartalékokat, így ki fogják tudni gazdálkodni a jelentősen emelkedő rezsiköltségeket. A rezsivédelmi alapból pedig (amibe az extraprofit különadókból és a kormányzati kiadáscsökkentésekből lenne pénz a tervek szerint, bár a költségvetésben nagy kiadáscsökkentés eddig még nem látszik) segíthetik az önkormányzatokat, a kkv-kat és az egyházakat is.

A kata rebesgetett módosításáról a miniszter csak annyit mondott, hogy a témáról „egyeztetnek” a héten, a cél pedig az lenne, hogy bezárják a kiskapukat, ez pedig „a költségvetés és a vállalkozások érdeke is”.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt