Orbán Viktor válaszából kiderül, hogy vagy ő hazudik, vagy a luxemburgi miniszterelnök

diplomácia
2022 június 07., 12:28
comments 9

Orbán Viktor mégis válaszolt Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnöknek. Ebben a válaszban Orbán azt írja, meglepte Bettel korábbi kritikája. „Tudhatod, hogy Magyarország mindig minden megállapodást betart” - fogalmazott.

Luxemburg kormányfője pénteken Dublinban, az ALDE pártcsalád kongresszusán a folyosón nyilatkozott az Euronewsnak. Élesen bírálta azt, hogy Magyarország nyomására Kirill orosz pátriárka lekerült az európai uniós szankciós listáról.

„Megegyeztünk, a megegyezés márpedig megegyezés. Tudni lehetett, hogy Kirill rajta van a listán” - fogalmazott Bettel és azt is elmondta, hogy küldött egy sms-t Orbánnak emiatt, de a magyar kollégája válaszra sem méltatta.

Xavier Bettel és Orbán Viktor
photo_camera Bettel és Orbán egy hete Brüsszelben az uniós csúcson. Fotó: JOHANNA GERON/REUTERS

Most mégis megérkezett a válasz, amelyben Orbán Viktor azt állítja, hogy épp az ellenkezője igaz annak, amit Xavier Bettel állít. „A valóság az, hogy az Európai Tanácsban minden miniszterelnök tudhatta, hogy Kirill orosz pátriárka nincs rajta a szankciós listán, hiszen a magyar delegáció egy hónapon keresztül ezt az intézkedést ellenezte a EU-nagyköveti fórum ülésein” - idézi a miniszterelnököt az MTI-n közzétett nyilatkozat. „Ezt a magyar álláspontot egyetlen résztvevő állam- vagy kormányfő sem kifogásolta az Európai Tanács legutóbbi ülésén” - folytatja. A válaszlevél szerint Magyarország alkotmánya védi a vallásszabadságot, ezért egyházi vezetők szankciós listára helyezését, a hívektől való elszigetelését Magyarország soha nem fogja támogatni.

„Óriási eredményt értünk el: megőriztük az egységünket. Kérlek, ne relativizáld, inkább ünnepeld ezt a sikert!” - üzeni Bettelnek Orbán.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.