Matthew McConaughey szenvedélyes beszédben követelte a fegyvertartás szigorítását

külföld
2022 június 08., 07:52
comments 28

„Ezek észszerű, praktikus, taktikus szabályozások a nemzetünk, államaink, közösségeink, iskoláink és otthonaink számára. A felelősségteljes fegyvertulajdonosoknak elegük van abból, hogy az alkotmány második módosítását néhány zavart elméjű egyén kihasználja és eltéríti. Ezek a szabályozások nem visszalépést jelentenek - egy lépést jelentenek előre a civil társadalom és a Második Alkotmánymódosítás érdekében” - mondta Matthew McConaughey a Fehér Házban azután, hogy Joe Biden elnökkel találkozott. Nancy Pelosival és képviselőkkel is beszélt.

Matthew McConaughey a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatón.
photo_camera Matthew McConaughey a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatón. Fotó: WIN MCNAMEE/Getty Images via AFP

A színész szerint most lehetőség nyílt arra, hogy értelmes fegyvertartási reformot hajtsanak végre: általános háttérellenőrzést, az AR-15-ös fegyverek vásárlásához várakozási időt és a korhatár 21 évre való emelését, illetve az intő jelekről szóló törvények bevezetését követelte.

McConaughey szenvedélyes beszéde alatt többször elérzékenyült, miközben a texasi Uvalde-ban történt általános iskolai lövöldözésben elhunyt gyerekek történetét mesélte el. A színész maga is a város szülötte. Elmondta, hogy feleségével, Camila Alvesszel a múlt hetet a megölt gyerekek családjaival töltötte. Képeket mutatott a műveikről, és elhozta azt a zöld tornacipőt, amit az egyik kislány minden nap viselt, és amely alapján azonosították a holttestét a lövöldözés után.

Azt mondta, azért kellett elmondania a történeteiket - hogy az egyikük tengerbiológus akart lenni, egy másik egy templomi felolvasásra készült, egy harmadik álma egy párizsi művészeti iskola volt -, hogy megmutassa, hogyan kell cselekedni a 19 meggyilkolt gyermek és két tanár életének tiszteletére.

„Tudják, mit kértek tőlünk ezek a szülők? (...) Azt akarják, hogy a gyermekeik álmai tovább éljenek. Azt akarják, hogy a gyermekeik álmai folytatódjanak, hogy elérjenek valamit, miután ők már nem élnek. Azt akarják, hogy az életük elvesztése számítson”

- mondta McConaughey.

Arról is beszélt, hogy a legtöbb testet annyira megcsonkította a félautomata fegyver, hogy csak DNS-minta vagy olyasmi alapján lehetett azonosítani őket, mint a zöld cipő. „Érezni lehetett a sokkot a városban. Érezni lehetett a fájdalmat, a tagadást, a kiábrándultságot, a haragot, a vádaskodást, a szomorúságot, az életek elvesztését, az álmok elhalását” - mondta az élményeiről.

MConaughey felesége, Camila Alves az egyik áldozat cipőjével, ami alapján azonosítani lehetett.
photo_camera McConaughey felesége, Camila Alves az egyik áldozat cipőjével, ami alapján azonosítani lehetett. Fotó: WIN MCNAMEE/Getty Images via AFP

Szerinte most félre kell tenni a párthovatartozást. „Elég volt az ellencsapásokból. Elég a másik oldal érvénytelenítéséből. Üljünk közös asztalhoz, amely az amerikai népet képviseli. Találjuk meg a középutat, azt a helyet, ahol a legtöbb amerikai amúgy is él. Különösen ebben a kérdésben. Mert ígérem neked, Amerika, te és én, nem vagyunk annyira megosztottak, mint ahogyan azt állítják rólunk” - mondta.

Bár az átfogó reformok esélye továbbra is elég kicsi, a törvényhozók optimizmusuknak adtak hangot, hogy már a hét végén megállapodás születhet egy célzott törvényjavaslatról. Biden elnök maga is szenvedélyes beszédet mondott a merénylet után, cselekvésre szólítva fel a kongresszust. (CNN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.