Kiharcolta a mentességet az olajembargó alól, mégis inog a széke

külföld
2022 június 14., 04:05
comments 1
  • Kormányválság van Bulgáriában, ahol tavaly év végén 12 év után tudták kiütni a hatalomból a korrupció-ellenes programot hirdető pártok Bojko Boriszovot.
  • A négypárti szövetség egyik pártja szerint hazaárulás feloldani a vétót Észak-Macedónia EU-s csatlakozása ügyében, de a pénzről is vita van.
  • Petkov miniszterelnök igyekszik egyenként győzködni a képviselőket, hogy továbbra is támogassák a kormányát.
  • Van néhány érdekes párhuzam a magyar és a bolgár politika között, például a bolgárok is szereztek mentességet az orosz olajembargó teljesítése alól, csak sokkal visszafogottabban kommunikáltak róla.

A május végi EU-csúcs után napokig azzal volt tele a nemzetközi sajtó, hogy Orbán Viktor kizsarolta a kollégáitól, hogy a vezetéken szállított orosz gázra ne vonatkozzon EU-s szankció. A döntéssel jól járt a harcos és hangos magyar igény mellé csendesebben felzárkózó Szlovákia és Csehország is, sőt, ha akarna, akkor Lengyelország és Németország is élhetne a lehetőséggel. Közel egy hónapig ment a vita a feltételeken, a magyar kormányfő végül majdnem ugyanabba az alkuba ment bele, mint amit május 6-án az Európai Bizottság ajánlott neki, erről itt írtunk részletesen.

Már vége volt a csúcstalálkozónak, már befejezdtdek a nemzetközi sajtótájékoztatók, amikor Kiril Petkov bolgár miniszterelnök bejelentette, hogy egyébként a burgaszi kikötő 2024 végéig még fogadhat orosz olajat a tenger felől is. Az erről szóló bolgár igényt nem kísérte nemzetközi figyelem, de a kivétel valóban bekerült a hivatalos szankciós határozatba. Nem volt zsarolós hírverés, csak megoldódott valahogy, miközben az EU-s intézmények vezetői örömmel jelentették, hogy a tengeri szállítást tiltó szankciót sikeresen megoldották - sohasem téve hozzá, hogy a Bulgáriába irányuló szállítást kivéve.

Bulgária belpolitikai fordulatai azért érdekesek, mert az embargós kivételeken kívül más fontos ügyekben is vannak párhuzamok a magyar politikával. Bulgária sem szállít fegyvereket Ukrajnának, sokat foglalkozik az Európai Bizottság az ottani gyanús közbeszerzésekkel. A helyi politika erős embere 12 éve volt hatalmon a legutóbbi választás előtt, csakhogy ott egy nagyon színes koalíció óriási nehézségek árán kilökte a hatalomból. Ám az egymással acsarkodó, korrupció-ellenes programmal induló szövetség tagjai fél év alatt úgy összevesztek, hogy most komoly bajban van a kormány.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.