A Wizz Air július 1-ig nem hárítja át az utasokra az extraprofitadót

gazdaság
2022 június 15., 12:25
comments 4

A július 1-ig megvásárolt repülőjegyek esetében a Wizz Air nem hárítja át utasaira az extraprofit-adó által okozott pénzügyi terheket - közölte kedden a légitársaság, hozzátéve, hogy a magyar kormány által 2022. július 1-től hatályba lépő, a légitársaságokat is sújtó extraprofit-adó minden valószínűség szerint érinti majd a jegyárakat

Közleményében a cég azt írja, hogy az extraprofit-adó és az üzemanyagárak növekedése miatt a jövőben a viteldíjak várhatóan emelkedni fognak. A repülőjegyárak azonban dinamikusan változnak, és mint mindig, ezután is elsősorban a kereslet és a kínálat határozza meg azok alakulását. A Wizz Airnél továbbra is úgy látják, hogy az utasonként számított adó bevezetése nemcsak magasabb jegyárakat jelenthet, de a légitársaságokra rótt extra gazdasági teher tovább lassítja a régóta várt gazdasági fellendülést is. Hozzátették, hogy a légiközlekedési ágazat jelentős veszteségeket szenvedett el a Covid-19 világjárvány során, és bevétele, illetve nyeresége várhatóan még hosszú ideig nem éri el a vírus kitörése előtti szintet.

photo_camera Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója egy szimulátorban. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

A Wizz Air kissé finomabban kommunikált, mint a Ryanair, amely egyrészt már most beépítette az áraiba az extraprofit-adót, minden jegy árát 3900 forinttal növelve, a társaság amúgy is kemény stílusáról ismert vezérigazgatója,

Michael O'Leary pedig útszéli rablásnak minősítette a kormány intézkedését. O'Leary, miután Budapest Főváros Kormányhivatala Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter kezdeményezésére fogyasztóvédelmi eljárást indított a Ryanairrel szemben, egy interjúban hibbantnak, ostobának és idiótának minősítette az Orbán-kormány új miniszterét. Kérdés, hogy a kormány a Wizz Air ellen is indít-e hasonló eljárást. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt