Újabb gyanúsítottat tartóztattak le Brazíliában a brit újságíró és társa halála miatt

bűnügy
2022 június 19., 16:56

A brazil szövetségi rendőrség szombaton közölte, hogy letartóztatott egy harmadik gyanúsítottat is Dom Phillips brit újságíró és Bruno Pereira őslakos-szakértő két héttel ezelőtti, az Amazonas esőerdejében történt meggyilkolásának ügyében. Jeferson da Silva Lima feladta magát a Peruval és Kolumbiával határos, Javari-völgyben fekvő Atalaia do Norte egyik rendőrőrsén. „Az őrizetbe vett személyt kihallgatják, és előzetes letartóztatási meghallgatásra küldik” - közölték a hatóságok.

Őslakos a két meggyilkolt férfi képével egy tüntetésen.
photo_camera Őslakos a két meggyilkolt férfi képével egy tüntetésen. Fotó: KENZO TRIBOUILLARD/AFP

A két férfi június 5-én tűnt el, miközben együtt utaztak a térségben egy hajón. A térségben talált emberi maradványokon elvégzett törvényszéki vizsgálat szombaton megerősítette, hogy azok Pereirához tartoznak. Phillips maradványait pénteken azonosították. (Cikkünk az ügyről bővebben: Arra akarták felhívni a figyelmet, hogy a brazil kormány a bűnözők érdekeit nézi - aztán nem tértek vissza a Javari-völgyből)

A rendőrség szerint mindkettőjüket vadászlövedékkel ölték meg. Pereirát egyszer a fején, kétszer pedig a mellkasán és a hasán találták el, Phillipset a törzsén lőtték meg.

A rendőrség eddig letartóztatta Amarildo da Costa Oliveira halászt, aki bevallotta a két férfi megölését, valamint testvérét, Oseney da Costát, akit a hét elején vettek őrizetbe. A szövetségi rendőrség pénteken azt mondta, hogy a gyanúsítottak önállóan, nem megrendelésre gyilkoltak, ám ezt az Univaja helyi őslakos csoport vitatja. Azt állítják ugyanis, hogy már többször szóltak a hatóságoknak egy bűnszervezetről, amely a Javari-völgyben tevékenykedik. A terület vonzza a kokaincsempészeket, az illegális vadászokat és halászokat is. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.