A Kúria szerint sem volt jogellenes a januári tanársztrájk

oktatás
2022 július 04., 14:30

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete bejelentette, hogy a Kúria a helyt adott a szakszervezet ügyvédje által benyújtott felülvizsgálati kérelemnek, vagyis a januári 2 órás figyelmeztető sztrájk nem sértette a sztrájktörvény még elégséges szolgáltatásra vonatkozó pontjait.

„A figyelmeztető sztrájk alatti még elégséges szolgáltatás kérdésében a bíróság nemperes eljárásban a szakszervezeteknek adott igazat, a másodfok a még elégséges szolgáltatás kérdésében nem ítélkezett másképpen, viszont, mivel 2022. január 31-éig nem született meg a másodfokú végzés a figyelmeztető sztrájkot jogsértőnek ítélte meg. Ezt az ítéletet változtatta meg a Kúria, kimondva, hogy a figyelmeztető sztrájk a szakszervezetek által ajánlott még elégséges szolgáltatásokkal együtt – amely nem tartalmazta a sztrájk alatti tanítást – jogszerű volt” – áll a közleményben.

A tanárok egy része idén januárban 2 órás figyelmeztető sztrájkot tartott, amit a kormány jogtalannak tartott, majd február 11-én elfogadott egy sztrájkrendeletet, amiben a tanárok sztrájkját csak úgy engedélyezik, ha az intézmények működését az nem befolyásolja.

Tanárok tüntetése március közepén.
photo_camera Tanárok tüntetése március közepén. Fotó: Kiss Bence/444

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) márciusban követelte, hogy a kormány a 10 százalékos pótlékemelésen kívül további béremelést adjon és csökkentse a munkaterhelést, de a sztrájkrendelet ellen is felléptek (mert a „sztrájk alapjog”).

„Egyértelművé vált, hogy a kormány saját forrásból egyetlenegy fillért sem akar beletenni a pedagógusbérek rendezésébe” – mondta a 444-nek egy hónapja a PSZ alelnöke az új kormány és a szakszervezetek első tárgyalása után.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.