Letartóztatták az illinois-i lövöldözés gyanúsítottját

külföld
2022 július 05., 06:37
comments 1
Az FBI különítménye biztonságos helyre kísér egy családot a Highland Parkban történt lövöldözés után 2022. július 4-én
photo_camera Az FBI különítménye biztonságos helyre kísér egy családot a Highland Parkban történt lövöldözés után 2022. július 4-én Fotó: MARK BORENSTEIN/Getty Images via AFP

Hétfőn - július 4-én - hat ember meghalt és többen megsérültek Chicago egyik külvárosában, az illinois-i Highland Parkban, ahol egy férfi tüzet nyitott egy függetlenség napi felvonuláson.

A tettes egy háztetőről, puskával adott le lövéseket az ünneplő tömegre, majd elmenekült a helyszínről. A legfrissebb hírek szerint a gyanúsítottat már elkapta a rendőrség: A 22 éves Robert E Crimót rövid üldözés után vették őrizetbe.

Órákkal később Philadelphiában két rendőr megsebesült egy július negyedikén tartott tűzijáték közbeni lövöldözésben.

A fegyveres helyi idő szerint 10:15 körül, néhány perccel a parádé kezdete után kezdett lövöldözni.

Az esemény programjában ünnepi konvoj, menetelő zenekarok, közösségi szórakoztató programok is szerepeltek volna, de az incidens után természetesen mindent lefújtak.

A beszámolók szerint pánik tört ki a lövések hallatán: babakocsik, pénztárcák és kerti székek maradtak az utcán, miközben a tömeg elmenekült a helyszínről. Sokan a lövések hangját eleinte tűzijátéknak hitték, és csak később észlelték, hogy mi történik.

Rendőrök modellezik a Highland Parknál történt incidenst 2022. július 4-én
photo_camera Rendőrök modellezik a Highland Parknál történt incidenst 2022. július 4-én Fotó: MARK BORENSTEIN/Getty Images via AFP

A menethez közeli egyik üzlet épületének tetejéről érkeztek a lövések. A rendőrség már meg is találta a lőfegyver után maradt nyomokat.

Öten a helyszínen, egy ember a kórházban halt meg. Legalább két tucatnyi sérültje van a vérengzésnek.

Az egyik halott Nicolas Toledo, egy 70-es évei végén járó férfit, aki csak azért járt a helyszínen, mert állandó ápolásra szorul, és a családja nem akart lemaradni az eseményről.

Crimo úr ellen nem emeltek vádat, és nincs jele indítéknak.

A közösségi média cégek felfüggesztették a Crimóhoz tartozó fiókokat, aki álnéven rap videókat posztolt.

Jay Robert Pritzker illinois-i kormányzó az eset után arra figyelmeztetett, hogy a tömeges lövöldözések mára „amerikai hagyománnyá” válnak.

Biden elnök a tragédia után tovább fogadkozott, hogy harcolni fog „a fegyveres erőszak járványa” ellen az országban, és sosem fogja feladni.

Az elnök a múlt héten írta alá az elmúlt harminc év legjelentősebbnek tartott szövetségi szigorítását a fegyvertartás biztonságáról, jóllehet ezt a jogszabályt ő maga is csak szükséges, de nem elégséges megoldásnak nevezte.

A törvény szigorúbb ellenőrzéseket ír elő a fiatal vásárlók számára, és arra ösztönzi az államokat, hogy fosszák meg a fenyegetést jelentő személyeket fegyvereiktől. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.